Igrom sa vatrom svečano otvoren festival "Šild" u Gračanici

Otvoren Festival Šild u Gračanici
Izvor: Kosovo Online

Igrom sa vatrom večeras je u Srednjovekovnom parku "Red Zmaja" u Gračanici otvoren šesti po redu Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild”.

Predsednik Udruženja "Red Zmaja" Boban Petrović iz Gračanice rekao je da je kiša omela njihove planove, pa je koncert ansambla "Venac" odložen, ali je ipak igrom sa vatrom svečano otvoren festival kome je osim odraslih prisustvovala i najmlađa pubilka.

Petrović je naveo da je cilj festivala negovanje tradicije jer je srednji vek za Srbiju jako bitan, kao i da je za vreme Nemanjića, kako je dodao, izgrađeno najviše manastira.

"Obnavljanje naše srednjovekovne tradicije, kulture, ali i očuvanje zanata je jako bitno za sve nas. Ovo nam je već šesti festival i jako nam je važno da živi, zato što smo kroz naš rad dugih godina uspeli da napravimo oružje, odore, radionice srednjovekovne, i sve to želimo da pokažemo drugim ljudima, jer je pored nas manastir Gračanica i ono što mi želimo da prezentujemo je način života u srednjem veku", kazao je Petrović.

Tokom festivala, kako je naveo, biće prikazan program viteških borbi, streličarstva, bacanja koplja i svi posetioci imaće priliku da učestvuju u programu. 

"Nadam se da će nas vreme poslužiti, ali iskoristićemo svaku pauzu, kada nema kiše da nešto prezentujemo. Kovačka radionica je pokrivena i ona će da funkcioniše. Svi koji dođu moći će sa terase da gledau i da priđu i da vide kako kovački zanat izgleda", dodao je Petrović.

Bojan Tasić iz Udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli orlovi" iz Beograda kaže da je njegov cilj učešća na festvilu da oživi stare zanate i veštine.

"Ovde smo kako bismo oživeli stare zanate i veštine koje su potpuno zaboravljene ili nestale. Prikazaćemo zanate kovanja oruđa, obrade drveta, streličarstva. Pokušavamo da vratimo stare viteške vrline i vrednosti koje poštuje čovek", kazao je Tasić.

Ivana Krasić iz Udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli orlovi" iz Beograda rekla je da njihovo Uduženje okuplja oko sto redovnih članova.

"Mi smo od početka ovde i sve je počelo od ideje nekolicine zaljubljenika u istoriju, a danas okupljamo sve one koji žele da ožive srednjovekovnu tradiciju naših predaka", rekla je Krasić.

Učesnici festivala "Šild" su predstavnici Udruženja "Beli orlovi" iz Beograda i "Red Zmaja" iz Gračanice koji su ujedno i organizatori. Takođe, organizator je i Kulturno prosvetna zajednica Kosova, dok su pokrovitelji festivala Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Opština Gračanica i PO opština Priština.

Festival traje tri dana, a najboljim takmičarima biće dodeljene nagrade.