Imeri: Potreban neko da ublaži probleme u zdravstvu, za rešavanje potrebna magija

lekari
Izvor: Zeri

Predsednica Saveza sindikata zdravstva Kosova Tevide Imeri izrazila je nadu da će na mesto ministra zdravlja doći adekvatna osoba koja bi mogla da ublaži trenutno stanje, jer kako kaže, za rešavanje svih problema potrebna je magija, prenosi Albanijan post.

Tevide dodaje da bi trebalo prekinuti praksu da ministri zdravlja imaju zvanje vršioca dužnosti na određeno vreme. 

"Od 1999. godine uvek su imali zvanje v.d. na kraće vreme. Obavljanje određenog zadatka je trajalo do tri godine najviše. Dobro je da se preduzmu neke mere da se prestane sa praksom vršioca dužnosti", rekla je Imeri.

Ona je rekla da se nada da će doći adekvatna osoba koja poznaje zdravstvo u suštini i sa jasnim ciljevima da malo ublaži probleme, jer da bi ih rešio bio bi potreban samo mađioničar.

Stručnjak u oblasti zdravstva Bljerim Silja kaže da je to što nije imenovan ministar zdravlja "super skandalom".

"Mi se trenutno ničemu ne nadamo, jer ministar je taj koji predlaže zakone. Dakle, i da je nešto trebalo da se reguliše zakonom, potrebno je najmanje 16 meseci. Sa moje tačke gledišta, premijer Aljbin Kurti ne podržava javno zdravlje", izjavio je Silja.

On tvrdi da će se zdravstvo na Kosovu suočiti sa još više problema nego što je bilo u prošlosti.

"Mi smo pred kolapsom, iako podržavamo zdravstveni menadžment javno zdravstvo ide u ambis", rekao je on.

Medicinska sestra Enljirat Duraku ima slično mišljenje kao Silja.

"Zdravstveni sistem je na ivici potpunog kolapsa, menadžere u zdravstvu očigledno treba menjati, jer pokazuju da su pokorni i da im je bitno da oni koji su ih postavili vide da oni rade dobro i za njihov lični interes", kaže Duraku.