Institut za onkologiju dobio linearni akcelerator

Zemaj u poseti Onkološkoj klinici u Prištini
Izvor: Kosovapress

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj uručio je danas Institutu za Onkologiju u Prištini linearni akcelerator, koji je nabavljen u zajedničkom projektu koji finansiraju Ministarstvo zdravlja i Univerzitetski klinički centar Kosova, prenosi Kosovo pres.

Zemaj je izrazio nadu da će nova oprema pomoći onkološkim pacijentima koji su do sada morali za ovu vrstu lečenja da odlaze u inostranstvo.

"Nadamo se i verujemo da će što više ljudi ostati na životu i njihovo lečenje će biti olakšano, u dostojanstvenom tretmanu, koji zaslužuju naši građani", rekao je Zemaj.

Direktor Instituta za onkologiju Iljir Kurteši je istakao da će ovaj uređaj mnogo pomoći, posebno radioterapijskoj službi.

"Instaliranjem novog akceleratora onkologija na Kosovu beleži veliki napredak, posebno u pogledu usluge radioterapije, pošto će se na Kosovu prvi put primenjivati nove tehnike zračenja kao što je IMRT i od početka ili sredine maja, bićemo u mogućnosti da omogućimo našim pacijentima usuge zbog kojih su do sada morali da idu van Kosova", rekao je Kurteši.

Kako je dodao sada će pacijenti moći da se leče na Instituta za Onkologiju, što unapređuje kvalitet zdravstvenih usluga.

"Napredak u najsofisticiranijim načinima lečenja, koja već shvatamo i sa uvođenje novih lekova za koje se očekuje da će nam doći u narednim mesecima, poput imunoterapije, učinićemo veoma veliki korak u lečenju onkoloških pacijenata", istakao je Kurteši.