Islamska zajednica Kosova poziva vernike zaražene koronavirusom da ne odlaze u džamije 

Islamska zajednica Kosova
Izvor: Reporteri

Sekretar Islamske zajednice na Kosovu Ahmet Sadriu izjavio je da u svetom mesecu Ramazanu, napravljena najbolja moguća organizacija za vernike islamske religije u skladu sa situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa, prenosi Reporteri.

Istakao je da je ovo period kada vernici poste, mesec dana zaredom uzdržavajući se od hrane i pića, kao i to da su danas „oprošteni prvi teraviji, posebni obred“ koji se i ne vrši samo ovog meseca po lunarnom kalendaru u godini.

„Pokušali smo da u ovaj mesec uđemo što spremniji. Iako smo i ove godine kao prošle u vanrednoj situaciji izazvanom pandemijom, koja je zahvatila ceo svet“, rekao je Sadriu na TV Kljan Kosova.

Istakao je da je Islamska zajednica i u ovoj situaciji pokušla da se približi vernicima putem raznovrsnih programa poput onlajn predavanja na njihovom Jutjub kanalu, Fejsbuku i veb stranici.

Sadriu je pozvao vernike da se pridržavaju antikovid mera na snazi za suzbijanje pandemije, koje između ostalog ograničavaju kretanje između 22 časovaa uveče i 5 časova ujutru i zabranu okupljanja.

Sekretar Islamske zajednice naglasio je da zaraženi koronavirusom ne treba da odlaze u džamije, a vernicima starije dobi poručio da molitvu obavljaju u svojim domovima.

„Eliminisali smo iftare i druge događaje koje smo održavali proteklih godina. Imali smo i predavanja i forume koje smo organizovali. Ne zaboravimo da su džamije otvorene tokom meseca Ramazana. Podneli smo zahteve i prosledili ih svim našim zaposlenima, oni su strogi i mere se moraju poštovati. Moraju se dezinfikovati, vernici moraju nositi maske i mora se poštovati distanca“, rekao je Sadriu.

Dodao je da je Islamska zajednica uputila obaveštenje svim gradovima, u kome se zahteva da se petkom molitva održava više puta kako bi se izbegli kontakti.