Isplata primanja rudarima "Trepča Jug" u ponedeljak, direktor kritikuje radnike zbog bojkota

trepča
Izvor: Klan Kosova

Plate rudarima "Trepče Jug" za jul biće isplaćene u ponedeljak, uz pomoć subvencija dodeljenih iz Ministarstva privrede, potvrdio je Enis Abdurahmani, izvršni direktor Trepče, prenela je Koha.

On je kritikovao radnike koji su, zbog neisplaćenih plata, bojkotovali rad i na taj način kompaniji naneli dnevni gubitak od 40.000 evra.

"Zbog dva dana kašnjenja sa isplatom radnici su bojkotovali rad, uprkos obećanju rukovodstva da će plate biti isplaćene u ponedeljak. Ovakva neodgovornost radnika, koja se manifestuje kroz bojkot rada nanosi kompaniji dnevni gubitak od oko 40,000 evra. Uprava je već preduzela sve potrebne zakonske mere da sankcioniše štetne radnje usled bojkota na radu. Obavešteni su Kosovska policija i tužilac o slučaju. U ponedeljak će menadžment kompanije preduzeti sve ostale pravne radnje u skladu sa zakonima. Za rukovodstvo kompanije je neprihvatljiv bojkot i sabotaža rada, zbog čega će svi akteri, fizička ili pravna lica, odgovarati pred pravdom za materijalnu i finansijsku štetu i gubitke kompanije", naglasio je Abdurahmani.

Prema njegovim rečima, kompanija Trepča (Jug) se u prvoj polovini ove godine suočila sa krizom pada cena metala na berzi, kao i sa padom produktivnosti.

Uprkos tome, dodao je, firma je u potpunosti isplatila plate radnika zahvaljujući subvencijama koje je dodelila Vlada Kosova.

"Trepča kao akcionarsko društvo je u restrukturiranju, u mesecima iza nas je prošla kroz restrukturiranje i sistematizaciju u svim poslovnim jedinicama. Rezultati restrukturiranja videće se u narednim mesecima kroz povećanje produktivnosti i finansijskih prihoda, kao i smanjenje rashoda. Uskoro se očekuje donošenje uredbe o zaradama kojom se isplaćuju radnici srazmerno ostvarenju plana produktivnosti, proizvodnje i prihoda. Ova uredba će omogućiti i da radnici budu nagrađeni kroz bonuse, u slučajevima kada dođe do prekoračenja plana finansijskih prihoda", rekao je Abdurahmani.