IZK: Ministarsvo spoljnih poslova da se ogradi od postupka ambasadora u Francuskoj

Ćendrim Gaši
Izvor: Reporteri

Islamska zajednice Kosova (IZK) reagovala je nakon što je kosovski ambasador u Francuskoj Ćendrim Gaši objavio na Tviteru karikature proroka Muhameda, ocenivši da je taj čin neprihvatljiv i kažnjiv, prenosi Reporteri.

"Za nas kao Islamsku zajednicu ovaj čin je neprihvatljiv i kažnjiv, a takav čin samo povećava netrpeljivost, mržnju i nepoverenje među ljudima, jer vređanje, napadanje na druge, posebno kada je to povezano sa pitanjem vere, ne predstavlja nikakvu vrednost. Naš narod ceni negovanje tolerancije, razumevanja, suživota i međureligijske harmonije, što je primer za druge narode. Međureligijska harmonija koju negujemo vekovima može biti dobar primer i drugim ljudima i društvima", navodi se u saopštenju IZK.

Ističe se da taj primer i vrednosti treba da sledi i ambasador Gaši.

"Da ne čini suprotno, i svojim postupcima doprinosi netrpeljivosti i mržnji zasnovanoj na religiji. Tražimo od Ministarstva spoljnih poslova da se ogradi od delovanja ambasadora Gašija, jer smatramo da je svojim delovanjem ugrozio vrednosti i principe kojima je naš narod vekovima uspostavljao i gajio sklad i međureligijski suživot. Osuđujemo i krivično delo protiv nastavnika francuskog jezika i istovremeno smo posvećeni tome da se naša uverenja ne koriste za mržnju i netrpeljivost, već za suživot, priznanje, poštovanje i ljubav", dodaje se u saopštenju IZK.

Teolog Mustafa Bajrami nazvao je postupak ambasadora Gašija kukavičkim činom.

"Kukavički čin ambasadora. Ovaj čovek iz mora hitno da se vrati na Kosovo i preuzme odgovornost. Ni na koji način ne može da predstavlja mene ili moju porodicu. Snažno podržavam reakciju Islamske zajednice Kosova", objavio je na Fejsbuk nalogu Bajrami.