Janjić: Britanski kralj Čarls Treći gaji duboko poštovanje prema pravoslavnoj hrišćanskoj tradiciji

sava janjić
Izvor: FoNet/AP

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić istakao je da novi britanski kralj Čarls Treći gaji duboko poštovanje prema pravoslavnoj hrišćanskoj tradiciji.

Janjić je na Fejsbuku podsetio da je kralj Čarls Treći do sada posetio mnoge pravoslavne crkve i manastire i da je često je boravio na Svetoj Gori.

"Novi britanski kralj NJКV Čarls III gaji duboko poštovanje prema pravoslavnoj hrišćanskoj tradiciji. Njegova baka po ocu princeza Alisa od Batenberga upokojila se kao pravoslavna monahinja i počiva na Maslinovoj gori u ruskom manastiru Sv. Marije Magdalene u Jerusalimu, gde su i mošti njene tetke sv. Mučenice Jelisavete Romanov, sestre ruske carice mučenice Akeksandre. Sam kralj Čarls III je do sada posetio mnoge pravoslavne crkve i manastire i često je boravio na Sv. Gori. Od 1994. je počasni član društva Prijatelji Svete Gore", naveo je Janjić. 

janjić je podsetio i da je engleski kralj, dok je bio prestolonaslednik organizovao i dobrotvorno veče za obnovu manastira Hilandar.

"Pokojna kraljica Elizabeta II bila je kuma na krštenju prestolonaslednika Srbije Aleksandra, a njen otac krsni kum kralja Petra II. Kralj Čarls je organizovao i dobrotvorno veče za obnovu manastira Hilandar, nakon razornog požara 2004. Godine 2016. kao prestolonaslednik kralj Čarls je posetio Prizren i hram Sv. Georgija. Nekoliko dana pre toga posetio je manastir Kovilj a u Beogradu svečano ga je dočekao srpski patrijarh sa episkopima", dodao je on.