Jašaraj: Moguć još jedan štrajk nastavnika

Rahman Jašaraj
Izvor: Reporteri

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke Rahman Jašaraj upozorio je da može doći do još jednog štrajka prosvetnih radnika ali ovog puta "tiho” zbog razočarenja koje su doživeli jer im Vlada nije ispunila uslove, piše Koha.

Prema rečima Jašaraja to znači nezadovoljstvo Zakonom o platama i gubljenju vremena da se pronađe krivac za sadašnju situaciju.

“Svaki put kada prosvetni radnici nisu bili zadovoljni dolazilo je do 'tihog štrajka' zbog pre svega razočarenja i traženja krivaca za situaciju u kojoj se nalaze. Prosvetni radnici u predškolskim ustanovama i na Univerzitetima su takođe očekivali mnogo više i sada razočarani idu na nastavu, ali nisam siguran da daju sve od sebe, jer razočarani i povređeni ljudi, koji su očekivali nešto drugo a to nisu dobili od Vlade, automatski gube volju za rad i ne da daju 100 odsto sebe, već rade očajnički, a kada je čovek depresivan, plodovi rada su mnogo manji”, rekao je Jašaraj.

Jašaraj dodaje da veliki problem predstavlja i odlazak nastavnika u inostranstvo jer većina uzima godinu dana neplaćenog odsustva kako bi probali da nađu posao u zemljama EU.

“Dakle, ovo je 'tihi štrajk' koji šteti ne samo sektoru obrazovanja, već i drugim zanimanjima, kao na primer u policiji i zdravstvu. Kada bi Kurti razgovarao sa ljudima, video bi da je situacija užasno loša, za godinu-dve ostaćemo bez nastavnog osoblja”, rekao je on.

Ističe da ima bojazan da Kosovo može ostati bez obrazovnog kadra i da to ne mogu nadomestiti stranci.

"Trebaju nam naši ljudi, da rade i žive na Kosovu, jer čak i da imamo milijarde, ne možemo dobiti nastavnike iz Grčke ili Nemačke jer su deca na Kosovu Albanci i žele nastavnike koji će predavati na albanskom jeziku”, kaže Jasharaj.