Jašaraj: Nagavci kriva što podela udžbenika kasni, bilo je dovoljno vremena od juna

Rahman Jašaraj
Izvor: Reporteri

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jašaraj smatra da kašnjenje podele besplatnih udžbenika može uticati na kvalitet nastave jer se mogu izgubiti i dani dok đaci ne dobiju osnovni "alat" za učenje, a za to direktno krivi ministrku prosvete Arberie Nagavci, prenosi Indeks onlajn.

Jašaraj kaže da je od juna bilo dovoljno vremena da se pripreme udžbenici i ističe da se kasni i zato što Nagavci ima ovlašćenja da imenuje autore, recenzente i izdavačke kuće za udžbenike koji se koriste za preduniverzitetsko obrazovanje na Kosovu.

Kritikuje i odluku da učenici od 6. do 9. razreda koriste udžbenike iz prethodnih godina.

"Nagavci je izjavila da će novih udžbenika biti samo za učenike od prvog do petog razreda. U međuvremenu, učenicima od 6. do 9. razreda treba da se uruče prošlogodišnji udžbenici, odnosno oni koji su koristili učenici prethodne godine. Biće to loš poklon za učenike, jer ih oštećeni tekstovi neće podstaći na rad", rekao je Jašaraj.

Ukazuje i na to da ima škola i po udaljenim selima, a ne samo po gradovima te da je za distribuciju udžbenika potrebno vreme.

Navodi i da je Nagavci u pravu kada kaže da kao ministar ima i odgovornost da vodi računa o državnom budžetu, a ne samo o kvalitetu udžbenika, ali dodaje da ako Kurtijeva vlada nema novca da obezbedi savremena sredstva za obrazovanje u 21. veku, bar ne bi trebalo da štedi na udžbenicima.