Jašaraj: Protest prosvetnih radnika 1. maja opomena za Vladu Kosova

Rahman Jašaraj
Izvor: Koha ditore

Ujedinjeni sindikat obrazovanja najavio je za 1. maj protest zbog lošeg pristupa Vlade Kosova prosvetnim radnicima, rekao je predsednik tog sindikata Rahman Jašaraj, piše Demokracija.

“Za 1. maj smo najavili protest na trgu ispred Vlade sa sindikalnim liderima svih nivoa. To znači da će biti prisutni predsednici sindikata vrtića, osnovnih i srednjih škola, univerziteta, predstavnici opština, kao i deo privatnog sektora, kojeg predstavlja Jusuf Azemi”, kaže Jašaraj.

Ističe da će taj protest biti prva opomena za Vladu Kosova.

“Predstavićemo naše zahteve koji se tiču nedostatka dijaloga i pogrešnom pristupu premijera Aljbina Kurtija i ministarke obrazovanja Arberie Nagavci koji od septembra 2022. nisu našli vremena da se sastanu s nama”, doda Jašari.

Podsetio je da je 2022. godine štrajk trajao mesec dana, i izrazio strah da bi se to moglo ponoviti ako Vlada nastavi da se ponaša na isti način.

“Ovaj protest će biti prva uzbuna, prva kritika vlasti zbog pogrešnog pristupa sindikatima, dijalogu i to što nikada nisu izrazili spremnost da se pozabave našim zahtevima, ne samo u obrazovanju nego i u sektoru bezbednosti”, kaže Jašaraj.

Dodaje da se nada da će poruke sa protesta 1. maja biti dobro shvaćene i da vlast nije zaboravila 2022. godinu.

“I 2022. godine je krenulo skromnim protestom, vlast je i tada ćutala, štrajk je trajao više od mesec dana i bojim se da će se takva priča ponoviti”, navodi Jašaraj.