Jašaraj: Zakon o platama ima dosta nedostataka

Rahman Jašaraj
Izvor: Klan Kosova

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova protivi se novoj verziji Zakona o platama, za koju kažu da ima mnogo nedostataka, prenosi Ekonomija onlajn.

Iako im je obećano da će biti deo komisije za Zakon o platama, iz Sindikata kažu da uopšte nisu pozvani.

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja Raman Jašaraj rekao je da je dogovor bio da Zakon o platama bude završen do kraja marta, jer će u suprotnom Upravni savet nastaviti sa protestima.

Iz sindikata upozoravaju na štrajk 2. aprila.  

"Ministar Dželjalj Svečlja obećao je da će sindikati biti sastavni deo komisije za Zakon o platama, a to se nije desilo. Bio je samo jedan sastanak kada su predstavnici sindikata bili u svojstvu posmatrača bez prava davanja mišljenja. Na osnovu ove verzije Zakona koja je javna, stručnjaci sindikata su se izjasnili protiv ovog zakona jer ima velikih nedostataka", rekao je Jašaraj.

On upozorio i na protest, ako vlada Aljbina Kurtija ne pozove sindikat na konsultacije o novom Zakonu o platama.

"Dogovor je bio da se konačna verzija završi do kraja marta. To se ne dešava i tražimo od Kurtijeve vlade da sedne sa sindikatima jer insistiramo da ceo obrazovni sistem ima svoje mesto u zakonu. Dati su prvi signali Upravnom savetu i upozorili smo da ćemo početi sa ograničenim protestom pokazujući vladi da smo nezadovoljni, dok će 2. aprila biti kongres sindikata koji će doneti odluku o štrajku od vrtića do univerziteta", rekao je Jašaraj.