Jašari: Nadamo se da će Vlada Kosova dozvoliti povlačenje sredstava iz Penzionog fonda

Trust povlačenje sredstava
Izvor: Reporteri

Inicijator peticije za povlačenje 30 odsto sredstava iz Penzionog fonda Adnan Jašari rekao je da očekuje da će Vlada Kosova, zbog teške ekonomske situacije, dozvoliti povlačenje sredstava iz Fonda, prenosi Gazeta ekspres.

Jašari je naglasio da građani to očekuju.

"Čak su se i stručnjaci za ekonomiju izjasnili i pozvali vladu da omogući povlačenje sredstava, jer su se građani zadužili. Nadamo se da će zahtev građana i poziv ekonomista podstaći vladu da da pozitivan odgovor", rekao je Jašari.

On je istakao da je preko 17.000 potpisa prikupljenih za povlačenje sredstava iz Fonda prihvaćeno, naglasivši da je više od 21.000 potpisa prikupljeni za samo osam dana.

Na sednici parlamenta od 23. juna, posle žestoke rasprave pozicije i opozicije, nije izglasan predlog zakona koji omogućava povlačenje određenog procenta iz Penzonog fonda, jer je od 102 prisutna poslanika u sali, 44 glasalo „za“, 57 „protiv“ i 1 je bio „uzdržan“.

Inicijiativu je ponovo pokrenuo DPK i izvršna vlast ima vremena do 22. oktobra da razmotri taj nacrt zakona i pošalje ga skupštini na glasanje.

Pre dve godine dozvoljeno je trenutno i prevremeno povlačenje 10 odsto penzione štednje.