Javne institucije u 2018. potrošile 8,8 miliona evra na gorivo

tocenje goriva
Izvor: Profimedia

Prema finansijskom izveštaju Ministarstva finansija za 2018. kosovski budžet je za sve javne institucije potrošio 8,8 miliona evra za gorivo, piše Indeksonlajn.

U poređenju sa 2017. ovi rashodi su u 2018. porasli za 70 hiljada EUR (oko 1 odsto). Ova podkategorija uključuje 4 odsto rashoda ostvarenih u kategoriji robe i usluga. Ako uzmemo u proseku 1,13 evra po litri goriva, ispada da je politički i javni kadar vlade potrošio oko 7,8 miliona litara goriva.

Na osnovu Zakona o pristupu javnim dokumentima, GAP institut je od Kancelarije premijera (OPM) i svih ministarstava zatražio personalizovane podatke o potrošnji goriva za automobile za 2018. Na zahtev je odgovorilo 13 ministarstava, dok kabinet premijera i osam drugih ministarstava nisu omogućili pristup podacima (Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo infrastrukture i saobraćaja, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstvo državne uprave, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije, Ministarstvo Rada i socijalnog staranja, Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva za dijasporu i strateška ulaganja).

Iz prikupljenih podataka proizlazi da u 2018. 13 ministarstava potrošilo oko 218 hiljada evra na gorivo za automobile. Ministarstvo za zajednice i povratak je potrošilo najviše, preko 28.000 evra. Pored toga, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja je rangirano sa 4.367 evra manje.

Inače, u januaru 2008. je sačinjeno Administrativno uputstvo br. 03/2008. koje utvrđuje pravila i postupke za ekonomsku i efikasnu upotrebu službenih vozila Vlade Kosova od strane zaposlenih u javnim institucijama. Takođe otkriva kategorije zvaničnika koji imaju pravo na korišćenje službenih vozila.