Joanikije: Njegoš sanjao o ujedinjenju srpskog naroda, nadahnut slavom iz doba Nemanjića

Mitropolit Joanikije
Izvor: Kosovo Online

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je u manastiru Podmaine u Budvi na jubilarne Međunarodne Njegoševe večeri poezije da je borba za slobodu za Njegoša poezija, a bojevi koji su se događali kao nastavak Kosovske bitke, naročito na području Crne Gore, za Njegoša su kao pojući glas lovćenske vile, koji nastavljaju Miloševo delo, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit Joanikije je u svom obraćanju na orkuglom stolu istakao da bi se moglo reći da  "Njegoševo viđenje istorije ima i teološki karakter", i da je "celo vreme sanjao o slobodi i o ujedinjenju srpskog naroda".
    
Kazao je da njegov Vladika Danilo gleda i šire, te sagledava istorijsku dramu kao nešto što je prepuno tragike, nesreća, lomova i da širenje Osmanske države gleda kao neku mitsku neman koja zoblje zemlje i narode.

"On tragediju svog naroda sagledava u okviru jedne šire tragedije, ali koliko god on tone u srpske nesreće, ipak već na samom početku Gorskog venca, naznačuje i optimizam borbe za slobodu", rekao je Vladika i dodao da to nije samo borba za slobodu u građanskom smislu, već borba koja ima dublje korene i veći smisao, koreni se u metafizičkoj borbi koja je započeta na nebu i pričasna je toj borbi za smisao života, a time i za smisao istorije.

Mitropolit Joanikije je kazao da Njegoš svu istoriju sažima u tom pogledu borbe za slobodu, u njoj vidi i poetski i religiozni i istorijski smisao. 
    
Da bi se mnogo šire moglo govoriti na ovu temu,, dodaje mitropolit, Njegoševo poimanje istorije nije izrečeno samo u Gorskom vijencu, nego i u Šćepanu malom i u njegovim pismima, koja nisu još dovoljno izučena, kazao je mitropolit.

"On koji je celo vreme sanjao o slobodi i o ujedinjenju srpskog naroda, o tome mnogo govorio, nadahnut onom starom slavom iz doba Nemanjića, u kojoj centralno mesto zauzima car Dušan, koga najviše veliča i hvali, a posle njega Miloš i Lazar. Sanjao je da mu svetli kruna Lazareva i da je u blizini Miloša koji nad senima vlada, kao što je i bilo", rekao je, između ostalog, miitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.