Joksimović: Zločin u Starom Gracku ožiljak svakog Srbina na Kosovu

Staro Gracko parastos
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Opštine Lipljan Milan Joksimović podsetio je na zločin u Starom Gracku koji se dogodio 23. jula 1999. godine kada je ubijeno 14 žetelaca i poručio da Srbi ne veruju u osvetu, ali da se nadaju pravdi.

Joksimović je na Fejsbuku istakao da je zločin u Starom Gracku ožiljak koji svaki Srbin na Kosovu nosi sa sobom.

"Od 23. jula 1999. godine život u Starom Gracku više nije isti, kažu meštani ovog sela, a to znam i ja, jer živim nedaleko odavde. Prošle su godine od tog dana, dana stradanja, u pokušajima da se život ljudi svede na neku normalnost, a i dan danas na pomen ovog sela svi se setimo istog, setimo se žetve, setimo se Novice koji je imao samo 17 godina, Milovana, Jovice, Radeta, Andrije, Slobodana, Mileta, Momira, Stanimira, Boška, Saše, Ljubiše, Nikole i Miodraga. Setimo se sa kakvom tugom žive njihove porodice 24 godine, ali i toga da ni za ovaj zličin niko nije odgovarao“, naveo je Joksimović. 

On je poručio da Srbi ne veruju u osvetu, ali da se nadaju pravdi.

"Božija pravda nikoga nije zaobišla, pa neće ni njih. Hvala porodicama stradalih što se ne predaju, što ne odustaju i što čuvaju Staro Gracko, dok bude bilo njih, ne treba da se bojimo da će nam neko oduzeti Kosovo i Metohiju, a na nama je da pamtimo i svojoj deci pričamo o hrabrosti i žrtvama svojih predaka", istakao je Joksimović.

Sutra, u 10  časova, u Starom Gracku, biće održan parastos posvećen nevino stradalim žetecima 23. jula 1999. godine. 

Parastos će služiti episkop raško-prizrenski Teodosije.