Jovanović: Biće potrebno još nekoliko meseci za identifikaciju postuhumnih ostatka u Kiževiku

Ivan Jovanović UNDP
Izvor: autonomija.info

Predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Ivan Jovanović rekao je da glavnu ulogu u iskopavanjima na lokalitetu Kiževak imaju Međunarodna komisija za nestala lica, koja je ključna za identifikaciju posmrtnih ostataka na osnovu DNK uzoraka, i Međunarodni komitet Crvenog krsta, a da će UNDP pružiti tehničku podršku, prenosi Tanjug.

Na lokalitetu Kiževak, kod Raške, ovih dana trebalo bi da se nastavi ekshumacija i identifikacija tela iz masovne grobnice koja je tu otkrivena, a za koje se pretpostavlja da su kosovski Albanci, rečeno je danas na onlajn vebinaru "Efikasnost mehanizama institucija Srbije i Kosova u pronalaženju nestalih osoba iz rata na Kosovu u periodu od 2016. do 2020. godine".

Jovanović je podsetio da su iskopavanja u Kiževku počela u martu 2019. godine, a da se do mikrolokacije došlo tek u novembru prošle godine jer je, dodao je, u tom površinskom kopu nabacivana jalovina i teren se širio pa nije moglo precizno da se utvrdi gde se tačno grobnica nalazi.

Pojasnio je da se sa daljim ekshumacijama stalo zbog vremenskih prilika jer, kako je objasnio, kada je tlo smrznuto ili kada su niske temperature postoji rizik da prilikom iskopavanja mogu da se oštete posmrtni ostaci.

"Zbog toga je mikrolokacija konzervirana, ali sada bi sa poboljšanjem vremenskih prilika trebalo da bude nastavljeno da se ekshumiraju svi posmrtni ostaci i da se radi njihova identifikacija pomoću DNK uzoraka", rekao je Jovanović.

Dodao je da identifikaciju radi Međunarodna komisija za nestala lica preko svoje laboratorije u Hagu i da to obično traje nekoliko meseci.

"S tim u vezi, pretpostavljamo da će biti potrebno još nekoliko meseci da se utvrde identiteti osoba koji su tamo zakopani", dodao je Jovanović i dodao da postoje indicije da se u masovnoj grobnici u Kiževku nalaze tela 15 do 20 kosovskih Albanaca.

Jovanović, koji je jedan od članova Radne grupe za izradu nacrta Zakona o nestalim licima, kaže da je rad na tom zakonu konačno počeo.

Naveo je da Radna grupa oformljena u martu i da obuhvata predstavnike velikog broja ministarstava, ali i međunarodne eksperte.

Dodao da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pre desetak dana objavilo na sajtu javni poziv svim zainteresovanima - nevladinim organizacijama, udruženjima porodica nestalih i samim članovima porodica nestalih da daju svoje predloge šta bi taj zakon trebalo da predviđa.

"Još uvek se radi na nacrtu zakona i svako može da da predloge pravnih rešenja koja bi trebalo da sadrži taj zakon ili probleme sa kojima se neko kao član porodice nestale osobe suočava, to jest šta bi po njihovom mišljenju trebalo rešiti ovim zakonom i koji način im dati neka prava, odnosno rešiti njihove potrebe", rekao je Jovanović.