Jović i Petković razgovarali sa direktorima institucija i obišli socijalno ugrožene porodice u Gračanici

Jović i Petković
Izvor: Radio Televizija Gračanica

Srbija je danas u mogućnosti da više pomaže građanima na Kosovu i da, ne samo kroz kapitalne projekte i investicije već i kroz pomoć socijalno ugroženim porodicama, efikasnije pomogne opstanku srpskog naroda, poručili su danas zamenik i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović i Petar Petković tokom posete Gračanici i okolnim selima.

Jović i Petković su u sedištu Kosovskog okruga u Gračanici održali sastanak s predstavnicima srpskih zdravstvenih i obrazovnih institucija.

“Država Srbija ulaže velika sredstva, ulagaće i u narednom periodu. Srbija je sada u mogućnosti, jer ima više para da ulaže i na prostoru KiM. Reč je o projektima koji se trenutno realizuju, vrednim više od sto miliona evra, a pored toga tu su i redovna sredstva za normalno funkcionisanje institucija, ne samo u opštini Gračanica već na celom prostoru KiM”, rekao je Petković.

Nakon sastanka u Kosovskom okrugu predstavnici Kancelarije za KiM su u Lapljem Selu posetili porodicu Zlatana Stanojevića, kojem je opština Gračanica nedavno izgradila novu kuću, kao i domaćinstvo Dejana Nedeljkovića, koji će uskoro od Kancelarije za KiM dobiti sredstva i materijal za sanaciju kuće.

Jović i Petković su u selu Donja Brnjica posetili i porodicu Miloša Tanaskovića kojoj je potreban krov nad glavom.

"Pokušaćemo da u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom već danas nađemo neko rešenje, jer ovi ljudi nemaju ništa od svoje imovine", rekao je Jović.

On je dodao da će ove godine biti otvorena mnoga radna mesta na Kosovu, ali da neće moći svi odjednom da se zaposle, kao i da će akcenat biti stavljen na upošljavanje majstora i zanatlija.

Država Srbija je, prema njegovim rečima, tu da pokuša da socijalno ugroženim ljudima pomogne u rešavanju problema, kako bi se sačuvale srpske porodice na Kosovu i kako bi im omogućili da normalno žive od svog rada.

Jović i Petković danas su posetili i manastir Gračanica, gde su razgovarali sa protojerejem Sašom Mitrovićem, sekretarom Eparhije raško-prizrenske.