Kancelarija za KiM: Opljačkana crkva u Velikom Ropotovu, međunarodna zajednica da reaguje

Crkva sv.Arhangela
Izvor: Kancelarija za KiM

Crkva Svetih Arhangela u Velikom Ropotovu opljačkana je noćas, pola časa nakon ponoći, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz krstionice je uzet sef, koji je crkveni kolicima odnet na groblje iznad crkve, gde je otvoren i iz njega je uzeta veća količina novca namenjenog za promenu poda u ovoj crkvi i za izgradnju crkve u selu Pančela.

"Od početka ove godine do danas ukupno je opljačkano i oskrnavnjeno jedanaest pravoslavnih crkava i ta činjenica predstavlja pravu sliku odnosa vlasti u Prištini prema sakralnim objektima SPC na Кosovu i Metohiji. Na taj način privremena administracija u Prištini nedvosmisleno pokazuje i šalje jasnu poruku da joj do
suživota i do stabilizacije situacije na terenu nije uopšte stalo", navedeno je u saopštenju. 

Кancelarija za Кosovo i Metohiju najoštrije je osudila ovakve i slične napade na srpske crkve i manastire i pozivali su međunarodnu zajednicu i njene relevantne institucije da, kako navode, konačno reaguju i zaustave "divljanje i anticivilizacijsko ponašanje albanskih ekstremista".

Podsećaju da su u poslednje vreme sve učestaliji napadi na verske objekte Srpske pravoslavne crkve, jer, kako navode, oni koji stoje iza takvih napada računaju sa tim da je to još jedan efikasan načina da se zastraši i onespokoji srpski narod u pokrajini.

"Država Srbija će nastavite da brine o svojim građanima u južnoj srpskoj pokrajini i nastaviće i dalje da radi na dobrobit ekonomskog boljitka, ostanka i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju", poručili su iz Kancelarije za KiM.