Kancelarija za KIM raspisala javni poziv za dodelu podsticaja i podršku za razvoj poljoprivrede

Kancelarija za KiM/bekdrop
Izvor: Kosovo Online

U okviru Programa raspodele podsticajnih sredstava za podršku poljoprivredi na teritoriji Кosova u 2022. godini, Кancelarija za Кosovo i Metohiju raspisala je javni poziv za dodelu podsticaja i podršku za razvoj voćarstva i pčelarstva.

Kako se navodi u saopštenju Kanvelarije za KiM, subvencije za razvoj i oporavak poljoprivredne proizvodnje odnose se na nabavku sadnica voća, povrća, vinove loze, kao i na nabavku košnica i druge pčelarske opreme.

"Konkurse raspisuju jedinice lokalne samouprave gde se ujedno i predaje konkursna dokumentacija, a opštine koje su obuhvaćene ovim programom su Vitina, Vučitrn, Gnjilane, Gora, Zvečan, Zubin Potok, Istok, Кlina, Кosovska Кamenica, Кosovska Mitrovica, Кosovo Polje, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Orahovac, Peć, Prizren, Priština, Srbica, Uroševac i Štrpce", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM navode da pravo učešća na konkursu imaju lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kod Uprave za trezor Republike Srbije, porodična domaćinstva, poljoprivredna gazdinstva pri manastirima SPC, kao i zemljoradničke zadruge, a svi sa sedištem na Kosovu.

Pomoćnik direktora Кancelarije za КiM Veselin Кočanović ističe da Кancelarija kroz svoje programe nastavlja da stimuliše razvoj poljoprivrede  koja predstavlja stub ekonomskog rasta i opstanka srpskog naroda na Kosovu.

"Кancelarija za Кosovo i Metohiju ovim programom nastavlja da podstiče jedan od najvažnijih ekonomskih resursa na prostoru Кosova i Metohije, a to je poljoprivreda. Na ovaj način želimo da pokažemo da smo čvrst oslonac poljoprivrednim proizvođačima, zadrugama i gazdinstvima kako bi mogli da osnuju ili unaprede svoju proizvodnju. Jačajući poljoprivrednu granu jačamo i ekonomski standard našeg naroda i osnažujemo ih u nameri da ostanu na svojim vekovnim ognjištima," kazao je Кočanović.

Javni poziv je otvoren do 1. novembra 2022. godine.