Karikaturisti Kosovo onlajna Vladislavu Filipoviću uručena nagrada UNS

karikaturista Vladislav Filipović
Izvor: Kosovo Online

Udruženje novinara Srbije danas je, na 140. rođendan, svečano uručilo godišnje novinarske nagrade, kao i nagrade za životno delo, a nagrada "Laza Kostić" u kategoriji karikatura i novinarska satira, uručena je kartaturisti našeg portala Vladislavu Filipoviću.

Tim povodom Filipović kaže da mu je ova nagrada bitna jer je formalno uručena njemu, a neformalno portalu Kosovo onlajn.

"Ponosan sam jer sam deo ekipe koja svakodnevno izveštava o važnoj temi koja je, na žalost, u svesti mnogih ljudi marginalna, a ne bi trebalo da bude tako. Posebno mi je drago što je ova nagrada  uručena na 140. rođendan Udruženja novinara, ali ne mogu da smatram da sam je dobio ja lično, već ceo naš portal",  prokomentarisao je Filipović .

Kako je saopštio UNS, za Nagradu "Laza Kostić" pristigao je samo jedan predlog, a žiri je većinom glasova odlučio da nagradu dodeli Vladislavu Filipoviću "kao ohrabrenje i podsticaj karikaturi kao izrazu, ali i samom autoru, s obzirom na specifične medijske prilike na Kosovu i Metohiji". 

Nagrade za životno delo uručene su Anđelki Mali i Đorđu Jevtiću. 

Nagradu za najbolji godišnji uređivački koncept Dimitrije Davidović dobili su redakcija portala "021" iz Novog Sada i odgovorni urednik Zoran Strika.

Zlatna povelja koju Udruženje novinara Srbije dodeljuje za rad i doprinos novinarstvu i razvoju novinarske organizacije pripala je Ninoslavu Miljkoviću glavnom i odgovornom uredniku Radio Aleksinca i mesečnika "Novosti juga".

Specijalnu nagradu Žika M. Jovanović za teorijske radove o novinarstvu i publicističko delo dobio je docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu dr Marko Nedeljković za prvo istraživanje o transformaciji medija u digitalnom dobu.

Nagrada "Laza Kostić“ za vest i izveštaj pripala je Kseniji Pavkov za prilog "Vijetnamski radnici iz Linglonga" N1 televizije.

Nagrada "Laza Kostić“ u kategoriji reportaža dodeljena je Goranu Sivačkom za reportažu "U olupini BIGZ-a" objavljenoj na portalu "24sedam".

Ovom prilikom uručena je i Nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez "Aleksandar Tijanić" novinarki Sandri Petrušić.