Kastrati: Očekuje se da Kosovo ima oko 1,5 miliona stanovnika, do sada popisano 1,3 miliona

Kastrati
Izvor: Kosovo Online

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Kosovske agencije za statistiku Avni Kastrati izjavio je da se očekuje da Kosovo ima oko 1,5 miliona stanovnika posle popisa stanovništva, ne uključujući dijasporu, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, do 9. maja je popisano oko 1.300.000 stanovnika.

"Upisalo se 1,3 miliona stanovnika, imamo još nedelju dana do 17. maja. Za one koji se nisu prijavili postoji kontakt sa matičnim registrom iz njihove oblasti. Očekuje se da će Kosovo imati 1,5 miliona stanovnika bez dijaspore", izjavio je Kastrati.

Dodao je da u odnosu na 2012. godinu, Kosovo ima 200 hiljada stanovnika manje, ali je to, prema njegovim rečima, prevashodno zbog emigracije.

"Što se tiče prirodnog priraštaja, imamo oko 23.000 rođenih godišnje, a 10.000 umrlih. Bilo je i veliko iseljavanje sa Kosova", naglašava. 

Kastrati ističe da je u toku popisa bilo i izazova za ekipe, uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

"Nismo bili u mogućnosti da podržimo sve ekipe za registraciju, uplata je dobra, uračunati su i troškovi putovanja. Imamo i podršku opština. Proces registracije zaostao je i u Prištini i Prizrenu, zbog velikog broja stanovnika u ova dva grada. U Prištini ima mnogo stanova u kojima matičar pokušava da kontaktira stanare, ali ih ne nalazi", naglasio je on.

Dodaje i da postoje naselja koja nisu kolektivno pristala da se popišu, "dok opština ne ispuni njihove zahteve".

"Većina je na opštinskom nivou, imaju specifične zahteve, zahtevaju vodosnabdevanje. Tu je i oko 10 do 15 kuća van Prištine za koje je neko obećao da će imati infrastrukturu, pa koriste proces registracije da istaknu svoje zahteve. Takođe, u severnim opštinama do sada je popisano oko 1.000 građana, od oko 30.000 stanovnika. Tamo je registracija počela kasno i ova cifra je ohrabrujuća. Uprkos pozivu Srpske liste, Srbi su izrazili volju da se registruju", dodao je on.

Kastrati je naveo da bi, prema statistikama i merenjima, do 2050. godine Kosovo moglo imati oko 700.000 stanovnika zbog smanjenja stope nataliteta. Prema njegovim rečima, ovo je izazov za Kosovo, ali i za zemlje regiona i pozvao institucije da preduzmu akcije protiv pada nataliteta.