KCBS: ISIS regrutuje mlade iz kosovske dijaspore

Isis Teroristi
Izvor: Profimedia

Prema izveštaju koji je objavio Kosovski centar za bezbednosne studije (KCBS) 47 stranih državljana, a čije poreklo vodi sa Kosova, pridružili su se terorističkoj organizaciji ISIS, prenosi Gazeta Ekspres.

Analitičar i istraživač u KCBS Skender Perteši rekao je da su neki od razloga za ovu radikalizaciju kosovske dijaspore, pre svega, verski propovednici koji slobodno propovedaju radikalizam i ekstremističke ideologije zasnovane na religiji.

"Nivo radikalizma i nasilnog ekstremizma među kosovskom dijasporom je veoma mali i nije zabrinjavajući. U slučaju državljana Nemačke, najradikalizovaniji pojedinci u kosovskoj dijaspori deo su mlađe generacije, koja je ili napustila Kosovo da bi izbegla sukobe devedesetih, ili je rođena u Nemačkoj. Ali postoje i slučajevi kada je ekstremizam pogodio kosovske porodice koje su se emigrirale pre mnogo decenija”, rekao je Perteši.

Prema njegovim rečima, program koje bi izradile kosovske i nemačke vlasti, a koji uključio kulturne aktivnosti i versko obrazovanje kosovske dijaspore u Nemačkoj, značajno bi doprineo sprečavanju nasilnih ekstremističkih ideologija.

“Zajednički višegodišnji program mora biti odobren i sproveden i oni bi doprineo sprečavanju nasilnih ekstremističkih ideologija među kosovskom dijasporom i učiniće dijasporu otpornijom na sve oblike ekstremizma i nasilnog radikalizma”, zaključio je Perteši.