Keljmendi: Imovina zaplenjena u 2023. vredna 88 miliona evra

1
Izvor: Birn

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Besim Keljmendi saopštio je na godišnjoj konferenciji da je ova institucija primila 52.093 predmeta, da su do sada obrađena 41.973 slučaja, a da vrednost imovine zaplenjene tokom 2023. godine iznosi 88 miliona evra, prenosi Reporteri.

Keljmendi je rekao da je završeno 920 slučajeva korupcije.

"Prošla godina je bila godina izazova, ali je smatram prilično efikasnom za instituciju državnog tužioca. Institucija državnog tužioca je radila ili prihvatila 52.093 predmeta, od čega je 41. 973 predmeta je završeno. Na osnovu verodostojnih međunarodnih izveštaja, Kosovo je 2023. godine postiglo značajne rezultate u oblasti vladavine prava. Stoga su ovi uspesi najbolji argument da čak i zvaničnici koji stalno kritikuju rad državnog tužioca prihvataju rezultate i uspehe našeg rada“, rekao je Keljmendi.

On je rekao da je važno da institucije budu proaktive u rešavanju slučajeva.

"Moramo biti proaktivni u rešavanju slučajeva korupcije na visokom nivou. Korupcija sprečava evroatlantske integracije Kosova, slabi poverenje građana u donošenje odluka i šteti čitavom društvenom sektoru, uključivši i strane investicije“, naveo je Keljmendi.

Keljmendi je govorio i o zaplenjenoj imovini u postupcima.

"Vrednost zaplenjene imovine je blizu 88 miliona evra“, rekao je on.