Ko ne bude imao masku, dobiće je ispred Hrama: Crkva sluša lekare uoči sahrane patrijarha Irineja

Hram Svetog Save
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Mitropolit Porfirije poručio je da Crkva apeluje na sve vernike i građane, koji će večeras i sutra doći kako bi odali počast i oprostili se od patrijarha Irineja, u potpunosti poštuju savete struke, prenose Večernje novosti.

On je otkrio i kakve će mere biti preduzete uoči sahrane koja će biti održana sutra.

„Sutra u 9 sati će se služiti Sveta liturgija, telo Njegove svetosti biće izloženo u Hramu. Tom prilikom mi smo odlučili da bez pogovora poslušamo glas struke i da unutra budu samo episkopi i sveštenstvo koje će vršiti liturgiju. Narod će u mimohodu prolaziti pored odra i moći da, uz poštovanje mera, iskaže počast i poštovanje“,  rekao je on.

Mitropolit je još jednom uputio apel i, kako je rekao, zahtev, da svi oni koji budu došli sutra u Hram, imaju adekvatnu zaštitu odnosno maske.

„Na ulasku u sam Hram biće organizovan doček ljudi od strane obezbeđenja, pa će svakome ko ne bude imao masku da je daju. Prolaziće se pored odra, zastati nekoliko trenutaka i onda treba da izađe napolje. Ispred će biti postavljeni video bimovi i narod će tako moći da učestvuje u ispraćaju“,  objasnio je mitropolit.

Sveta zaupokojena liturgija, koji će služiti mitropolit Hrizostom, prisutni 12 sveštenika i četiri đakona počinje u 9 časova.

Na Liturgiji će besediti episkom bački Irinej, a u 11 časova počinje opelo.

Telo upokojenog patrijarha biće položeno u kriptu u Hramu Svetog Save, gde sutra osim episkopa i sveštenstva, niko više neće moći da uđe.

Građani i vernici će na patrijarhov grob moći da dođu u narednim danima.