Koha: Rasizam na Kosovu usmeren na Rome, Aškalije i Egipćane

Siromaštvo
Izvor: N1 Info

Rasizam na Kosovu je uglavnom usmeren na Rome, Aškalije i Egipćane, koji čine dva odsto stanovništva, piše Koha.

Aktivista Muharem Aslani kaže da su naselja u urbanim sredinama sa isključivo manjinskim zajednicama "getoizacija" i da to produbljuje podele.

"Ova getoizacija vodi ka socijalnoj isključenosti, socijalna isključenost vodi ka diskriminaciji, koju smo videli u nedavnim slučajevima, takođe predstavlja rasizam na osnovu etničke pripadnosti i boje kože", rekao je Aslani.

Diskriminacioni i rasistički izrazi se čuju širom Kosova, pogrdne reči koje mnogi upućuju Romima, Aškalijama i Egipćanima, pa čak ih koriste i roditelji koji kritikuju decu zbog nedoličnog ponašanja na trgovima i ulicama, piše Koha.

Kako dodaje taj prištinski medij, nedavni slučajevi odbijanja usluge u restoranu u Đakovici i fizičkog zlostavljanja pred porodicom u Prizrenu građana iz redova manjinskih zajednica, javno ističu rasizam duboko ukorenjen na Kosovu, koje je i po Ustavu multietničko.

"Da, diskriminacija je prisutna. I nelogično je reći da nema diskriminacije, jer je diskriminacija prisutna, i stvorena u mentalitetu mnogo ranije", izjavio je poslanik iz Đakovice Fridon Ljalja.

Nedžat Jašari, koji je sa porodicom emigrirao odmah posle rata u Švedsku, kaže da tokom odmora na Kosovu nije video promenu u pristupu Romima, Aškalijama i Egipćanima, kao i da je primetno ekstremno siromaštvo koje tim zajednicama dodatno pogoršava situaciju, te da se pored zakona treba boriti i drugim sredstvima protiv rasizma.

Po pisanju Kohe, uzrok društvenih predrasuda je nepoznavanje istorije manjina, a rasizam se na Kosovu uglavnom odnosi na one koji su drugačije boje kože, kojih je svega dva odsto i koji uglavnom žive u urbanim sredinama.