Koksaki virus koji pogađa samo decu, uzima maha na Kosovu

Koksaki virus, slika.jpg
Izvor: Gazeta Ekspres

U poslednje dve nedelje na Kosovu je povećan broj dece obolele od infekcije koju izaziva koksaki virus, koja se može prepoznati po crvenim ospama na rukama, stopalima i oko usta, prenosi Gazeta ekspres.

Kako je za taj medij potvrdio pedijatar Ramuš Beići, simptomi infekcije su kao kod sezonskog gripa, a veliki broj dece sa promenama na rukama, ustima, licu i drugim delovima tela je zatražio lekarski tretman.

Beići je istakao je da je najviše inficirano dece predškolskog uzrasta.

"U poslednje dve nedelje veliki broj dece je prijavio ove promene na šakama, dlanovima, oko usta, lica, genitalija i prstiju. Većina nas je imala decu predškolskog uzrasta do 9 i 10 godina. Ne liči mnogo na virusnu infekciju, i više daje sliku bakterijskue infekcije", rekao je Beići.

Prema njegovim rečima, koksaki virus se veoma lako prenosi, i zaražena deca treba da se izoluju od zdrave dece.

"Mislim da nema razloga za paniku, jer je u pitanju infekcija koja se brzo širi među decom, ali uz trodnevni tretman dete je zdravo. Deca koja su obolela treba da budu izolovana iz škole i vrtića i lečena, tako da deca koja su zdrava ne budu izložena infekciji", rekao je Beići.

Po rečima v.d. direktorke Pedijatrijske klinike u Prištini Violete Grajćevci, koksaki virus se pojavljuje svake godine, i ta vrsta virusa zahteva lečenje zaražene dece kod infektologa.

Koksaki virus pripada porodici virusa koji se nazivaju enterovirusi i obično se nalazi u ustima, želucu, tankom i debelom crevu. Većina dece koja se zarazi nema simptome, dok ostali, imaju upalu grla, mučninu, temperaturu, glavobolju, plikove na rukama, ustima i stopalima.