Komanda RV i PVO Vojske Srbije obeležila godišnjicu NATO bombardovanja

Polaganje venca na spoemnik Milici Rakić
Izvor: Tanjug

Povodom godišnjice početka NATO agresije na SR Jugoslaviju 24. marta 1999, pripadnici Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije položili su danas venac na spomen-obeležje poginulim pripadnicima tog roda vojske na platou ispred zgrade Komande RV i PVO u Zemunu, prenosi Tanjug.

Vence na spomen-obeležje položili su komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić.

General Žarković kazao je da svake godine na tom mestu evociraju uspomenu i odaju počast, ne samo nastradalim pripadnicima RViPVO već svim žrtvama NATO agresije.

"Vršeći svoju vojničku dužnost, 41 pripadnik ratnog vazduhoplovstva, od vojnika do generala, položio je svoj život za slobodu otadžbine, dostojanstvo svog naroda i čast profesije", kazao je Žarković.

Dodao je da njihova neizmerna hrabrost, junaštvo, profesionalizam i patriotizam, sve one vrline koje su oduvek krasile srpskog vojnika, zauvek će ostati u njihovim sećanjima.

Dan sećanja obeležen je i u Batajnici gde je Udruženje boraca i ratnih vojnih invalida ratova od 1990. Opštine Zemun - Mesni odbor Batajnica organizovalo polaganje venaca na spomen ploču ''''Herojima našeg neba'''' - pukovniku pilotu Milenku Pavloviću i majoru pilotu Zoranu Radosavljeviću, kao i na spomenik u centru Batajnice, saopšteno je iz Opštine Zemun.

U ime Gradske opštine Zemun vence su položili članovi Veća Boško Radovanović i Ðorđe Dukić, dok su vence u Batajnici položili i predstavnici Mesne zajednice Batajnica, Vojske Srbije, SUBNOR-a i članovi porodica.

Major pilot Zoran Radosavljević se dobrovoljno javio na borbeni zadatak, a poginuo je 26. marta 1999. godine u MiG-29 u borbi s višestruko nadmoćnijim agresorom.

Pukovnik pilot Milenko Pavlović poginuo je 4. maja 1999. godine u bici protiv šesnaest NATO aviona. Centralne ulice u Batajnici danas nose njihova imena.

U kasarni "Radovan Medić" položeni su venci na spomen-bistu zastavniku Radovanu Mediću, prvoj žrtvi NATO bombardovanja, koji je poginuo 24. marta 1999. godine.