Korona podelila vernike, slavska okupljanja mogu prouzrokovati širenje koronavirusa

slava
Izvor: Kosovo Online

Nakon preporuke Eparhije raško-prizrenske da se krsna slava proslavlja u krugu porodice i najbližih srodnika zbog mogućeg širenja koronavirusa, Kosovo Onlajn je istraživao da li će se vernici pridržavati preporučenih mera odričući se gostiju i da li će slaviti u najužem krugu porodice.

U Gračanici i na centralnom Kosovu, krsna slava se prema nepisanom običaju proslavlja tri dana.

Posle preporuka i smernica iz Eparhije vernici su zbunjeni kako da se organizuju i pripreme za porodičnu svetkovinu. Međutim, nisu na muci samo svečari već i gosti.

Preporuke crkve s jedne i struke s druge stane, jasno ukazuju da su sva slavlja u zatvorenom prostoru rizik za širenje koronavirusa.

Oktobar je mesec kada se kreće sa proslavom slava. Jedna od prvih i većih slava je Sveta Petka, 27 okotobra, koju slavi Saša Jančetović iz Lapljeg Sela.

“Slaviću kao svake godine. Očekujem odgovornost gostiju koji mi budu dolazili. Svako je dorodošao u moj dom i vrata su otvorena. Pripremamo se uobičajno i očekujemo goste. Daće Bog da sve protekne kako treba i poštujem preporuku naše crkve”, ispričao je Jančetović.

Preporuka SPC naišla je na odobrenje, ali i osudu vernika upravo zbog brojnih primera dvojakih standarda koje propisuju mere zabrane, a odnose se na okupljanja u kafanama i kafićima i u ostalim zatvorenim prostorima.

“Narod je podeljen. Imamo ljude koji se pribojavaju i one koji neće poštovati mere jer celokupnu situaciju posmatraju kao šalu. Ne znam kako će biti, moja slava je Sveti Đorđe,16. novembra, ali ukoliko se ovako bude nastavilo najverovatnije ćemo slave slaviti u kafanama i restoranima jer okupljanja kod kuće su zabranjena i opasna dok vidimo da su restorani i kafići prepuni. Izgleda kući možemo da se zarazimo a u kafiću ne možemo” kaže Mladen Đokić iz Gračanice.

Siniša Đorđević iz Gračanice ističe da je koronavirus prouzrokovao niz čudnih okolnosti, a najviše pitanje organizovanja porodičnih proslava.

“Verujem da će većina ispoštovati odluke SPC, a biće i onih koji neće uzeti u obzir te preporuke, tako da  je to individulna stvar svakog pojedinca”, rekao je Đorđević.

Lekari Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici pozivaju na poštovanje mera.

“Preporuka je i struke da treba porodične slave proslavljati u najužem porodičnom krugu. Naši ljudi su pokazali da mogu biti jako odgovorni i očekujem da će i sada, kada ponovo dolazi do intenziviranja ove epidemije u našoj okolini, to prepoznati, ispoštovati sve ono što kaže struka i tako dati veliki doprinos da se ova epidemija na neki način drži pod kontrolom ili u potpunosti smiri”, kaže prof. dr Bratislav Lazić.

Srpska slava je registrovana u UNESCO reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasledja. Predstavljena je kao praznik porodice, posvećen svetitelju-zaštitniku domaćinstva.

S obzirom na najnoviju zdravstvenu situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa, Eparhija raško-prizrenska pozvala je svoje sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se pridržavaju svih mera zaštite, poštujući odluke nadležnih zdravstvenih institucija i tako pokazujući odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih.