Kosovo na dnu tabele na PISA testu; Nagavci: Loši rezultati posledica pandemije i onlajn nastave

PISA test
Izvor: Reporteri

Od 80 učesnika Kosovo se nalazi među poslednjih poslednjih deset na listi međunarodne studije obrazovanja, PISA testu, koji procenjuje kompetencije 15-godišnjih učenika u čitanju, matematici i nauci, objavilo je Ministarstvo prosvete, prenosi RTK.

U ovom testu učestvovalo je 6.027 učenika iz 229 škola, a glavni fokus je ove godine bio na matematici.

„Kosovo je 73. u rezultatima iz matematike od 80 zemalja učesnica. Postoji pad u odnosu na 2018. godinu za 11 bodova. Albanija ima najveći pad od svih zemalja, 69 bodova u odnosu na 2018. godinu”, izjavio je zvaničnik MASTI-ja Fatmir Eljezi.

U čitanju je Kosovo na 74. mestu, ima pad od 11 poena u odnosu na PISA rezultate u 2018, dok je u nauci na 76. mestu.

"Rezultati koji su danas objavljeni bili su očekivani, s obzirom na to da smo u ovom ciklusu testiranja, odnosno u proleće 2022. godine, imali situaciju neposredno nakon pandemije, kada se nastava odvijala na daljinu i sa značajnim prekidima", izjavila je ministarka obrazovanja Arberie Nagavci.

Ona je rekla da se ovaj pad rezultata ne odnosi samo na Kosovo, već je reč o regionalnoj situaciji. Ministar je naglasio da će se voditi računa o poboljšanju kvaliteta školskih udžbenika.

„Iz školskih udžbenika analiziranih sa akademske tačke gledišta izdvajamo teorijske sažetke predmeta. Prema izvještaju, to stvara odbijanje studenata, koji mogu dobiti informacije iz drugih različitih izvora”, rekao je Nagavci.