Kosovski olimpijski komitet: Španija vraća stari "režim” za kosovske sportiste

Kosovski olimpijski komitet
Izvor: Facebook

Olimpijski komitet Kosova (KOK) reagovao je danas na odluku Španije da odbije zahtev kosovskih sportista da se na Evropskom prvenstvu u karateu pojave sa državnim simbolima.

Iz KOK su poručili da "sa velikom zabrinutošću doživljavaju diskriminaciju kosovskih sportista od strane država koje i dalje mešaju sport i politiku".

"Konačno, i to ne prvi put, Španija ponovo postaje faktor, vraćajući stari „režim“ za naše sportiste, uprkos činjenici da je pre nekoliko godina tretman bio drugačiji i to upravo prema karate reprezentaciji. Zbog nepriznavanja naše države, našoj karate reprezentaciji nije dozvoljeno da se ravnopravno takmiči sa ostalim takmičarima na Evropskom prvenstvu koje se očekuje danas u Gvadalahari u Španiji. Oni su od organizatora obavešteni da lokalne institucije nisu dozvolile organizatoru da istakne naša državna obeležja“, stoji u reagovanju KOK-a.

Naveli su da je KOK o ovome odmah obavestio Međunarodni olimpijski komitet od koga očekuje brz odgovor, kako kosovski karatisti, kako su dodali, ne bi propustili još jedno važno takmičenje, kao što se dogodilo pre nekoliko nedelja na Omladinskom prvenstvu Evrope na Kipru.