Kosovski zdravstveni radnici najavljuju protest ako ne dobiju obećanih 300 evra

Zdravstveni radnici Priština
Izvor: Ministarstvo zdravlja

Zdravstveni radnici koji prošlog meseca nisu dobili novčanu pomoć u iznosu od 300 evra, a koja se daje u znak zahvalnosti za rad tokom pandemije koronavirusa, najavili su da će, ukoliko se taj problem ne reši, organizovati proteste, prenosi Reporteri.

Prema ranijim informacija iz Ministarstva zdravlja, isplata nije izvršena jer liste nisu bile ispravne i morale su da se ponovo pregledaju.

Zbog toga je zdravstveno osoblje za utorak najavilo protest koji su odložili za vikend u nadi da će dobiti ove dodatke.

Predsednik Sindikata kosovskih medicinskih sestara Fitim Havoli rekao je da je protest odložen nakon što su dobili obećanje da će se spiskovi prilagoditi i izvršiti isplate.

"Prethodnih dana i kroz javno mnjenje i preko zvanične veb stranice Sindikata medicinskih sestara reagovali smo i najavili protest koji je odložen za 48 sati, jer nam je Ministarstvo zdravlja zajedno sa Univerzitetskom bolnicom i Kliničkom službom Kosova obećalo da će realizovaće i regulisati ove liste, prema odluci Vlade da ovaj dodatak dodeli svim medicinskim sestrama, lekarima i onima koji su uključeni u Univerzitetskom kliničkom centru, Univerzitetskoj bolnici i Kliničkoj službi Kosova“, rekao je Havoli za Front Online.

On je naglasio da će, ako njihovi zahtevi ne budu realizovani, preduzeti još radikalnije mere, ali da imaju i druge zahteve poput zakona o platama i plaćanju noćnih sati.

"U početku imamo upozorenje kao protest u okviru Univerzitetskog kliničkog centra, onda ćemo prema sindikalnim akcijama preduzeti još radikalnije korake u slučaju da se njihova obećanja ne ispune, a imamo zahteve gde je poznat zakon o platama i noćnom boravku, što smo neprestano tražili od ove zajednice“, upozorio je Havoli.