Krasnići: Klinike i bolnice su i dalje preopterećene pacijentima

Valjbon Krasnići
Izvor: Kosovapress

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Valjbon Krasnići izjavio je da su uprkos činjenici da je ove nedelje zabeležen blagi pad pozitivnih na kovid.19, klinike regionalne bolnice preopterećene pacijentima zaraženim koronavirusom.

"Bolnice i klinike su i dalje opterećene velikim brojem pacijenata. Iako je broj novozaraženih manji, naše klinike su prenatrpane pacijentima. Trenutno u svih sedam regionalnih bolnica imamo pacijente koji se leče i pet klinika u Univerzitetskom centru", rekao je Krasnići u intervjuu za Kosovo pres.

Govoreći o britanskom soju koronavirusa Krasnići je rekao da se on brže širi, ali da se broj pacijenata koji su hospitalizovani ne razlikuje mnogo od prošle godine kada soj nije bio prisutan na Kosovu.

"Ako uporedimo broj hospitalizovanih ove i prošle godine u ovo vreme, nema veće razlike u odnosu na broj zaraženih. Čini se da ima veću sposobnost bržeg širenja, što je dovelo do povećanja broja zaraženih i kao rezultat broja hospitalizovanih. Neophodno je znati i pomenuti da su metode sprečavanja, ali i tretman iste kao u prethodnoj ili početnoj verziji", rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima iako je budžet za lekove na osnovnoj listi smanjen, trenutna snabdevenost je dobra, osim Remdesivira i Favipiravira, koji se koriste u antikovid terapiji i koji i dalje nedostaju. On očekuje da će se budžet povećati za Univerzitetki klinički centar, posebno budžetske linije za lekove i potrošni materijal sa osnovne liste.

Krasnići je apelovao da se vakcinišu svi oni koji imaju priliku da dobiju vakcinu, jer je ovo najbolji način za kontrolu pandemije kovid-19.

"Vakcina je najsigurniji, najbolji i najjeftiniji način sprečavanja širenja zaraze. Ne samo vakcina protiv kovida već i mnoge druge bolesti u prošlosti su iskorenjene zahvaljujući vakcinaciji. Sada pošto ima vakcine nema razloga da se ne stavi virus pod potpunom kontrolom i to ne samo na nivou Kosova već i u svetu", poručio je Krasnići.

Naglasio je da  uprkos velikom broju hospitalizovanih osoba, nijedna medicinska usluga nije prekinuta.