Krasnići: Predizborna kampanja i vanredni izbori mogu dovesti do povećanja broja zaraženih

Valjbon Krasnići
Izvor: Reporteri

Uprkos smanjenju broja zaraženih koronavirusom na Kosovu, vršilac dužnosti direktora Univerzitetske kliničko-bolničke službe u Prištini Valjbon Krasnići kaže da bi predizborna kampanja i vanredni izbori, zakazan za 14. februar, mogli da utiču na porast broja zaraženih, prenosi Reporteri.

On podseća da je u pojedinim zemljama u regionu došlo do povećanja broja zaraženih i pogoršanja epidemijske slike, pa se takva situacija na Kosovu prati sa zabrinutošću, pre svega zbog događaja koji slede i koji mogu da utiču na povećane slučajeve zaraze koronavirusom.

"Sa zabrinutošću pratimo epidemiološku situaciju u zemljama u regionu i zaista je loša situacija, da ne kažemo pogoršana situacija u pogledu vraćanja slučajeva. Srećom, mi na Kosovu imamo pad broja novoobolelih i želja nam je da građani u velikoj meri i dalje poštuju mere. Ipak, događaji koju su pred nama nas brinu, jer mogu ponovo uticati na povećanje broja slučajeva zaraze virusom kovid- 19", rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, jedino vakcinacija može uticati na upravljanje pandemijom.

"Važno je vakcinisati opštu populaciju, jer vakcinisanje malog broja građana, bilo zdravstvenog osoblja ili drugih građana, starijih ili sa hroničnim bolestima, ne može imati veliki efekat na upravljanje pandemijom. Stoga očekujemo da vakcina stigne što je pre moguće i da započne opšta vakcinacija stanovništva", poručuje Krasnići.

On dodaje da je smanjenje broja novoobolelih poslednjih nedelja pomoglo da se određene bolnice, koje su bile u kovid sistemu, vrate svojim redovnim aktivnostima, poput Hitne pomoći i Internističke klinike.