Krieziu o prijemu izbeglica iz Ukrajine: Vlada usklađena sa demokratskim svetom

Zastave Ukrajina Kosovo
Izvor: GazzetaExpress

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu izjavio je da je Kosovo po pitanju prijema izbeglica iz Ukrajine, usklađeno sa "demokratskim svetom", prenosi Gazeta ekspres.

On je tako odgovorio na pitanje da li vlada razmatra plan za prijem izbeglica iz Ukrajine.

"Osim solidarnosti sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom, vlada je već uvela sankcije Rusiji u skladu sa sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Krieziju.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani nedavno je za medije na Kosovu izjavila da je Kosovo spremno da prihvati izbeglice iz Ukrajine, u skladu sa kapacitetima koje Kosovo ima, što je do 3.500 izbeglica.

Predsednik Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini Bedžet Šalja kaže da Kosovo ne može da zatvori svoja vrata za ukrajinske izbeglice, ali da nema kapacitet da ih smesti na duži period.

"Ako međunarodne organizacije, Evropska unija ili SAD pomognu u logističkom i materijalnom smislu, Kosovo može da primi simboličan broj izbeglica iz Ukrajine, inače nema kapaciteta", kaže Šalja.

Prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice, više od 660.000 izbeglica pobeglo je od rata u Ukrajini u potrazi za utočištem u susednim zemljama, poput Poljske, Slovačke, Mađarske, Moldavije, Rumunije.