Kući: Nacionalna mreža Kosova za istraživanje i obrazovanje primljena u evropsku mrežu GEANT

bljerim kuči
Izvor: Facebook

Ministar ekonomije Bljerim Kući objavio je da je Kosovo postalo član evropske mreže GEANT, jedne od najvećih i najnaprednijih istraživačkih i obrazovnih mreža na svetu, koja povezuje više od 50 miliona proizvođača u 10.000 institucija Evrope i podržava sve naučne discipline.

"Dobra vest za Kosovo, postali smo član evropske mreže GEANT. Danas sam, tokom boravka u samoizolaciji, dobio dobru vest, da je Nacionalna mreža Kosova za istraživanje i obrazovanje primljena u evropsku mrežu GEANT", napisao je Kući na društvenoj mreži Fejsbuk.

Kako je precizirao, pre mesec dana je sa 20 javnih i privatnih institucija visokog obrazovanja na Kosovu potpisao Memorandum o razumevanju za Nacionalnu mrežu Kosova za istraživanje i obrazovanje.

"I sada je članstvo uspešno zaključeno u okviru ovog procesa. Ovo članstvo će takođe uticati na unapređenje pristupa naših učenika naučnim temama i usklađivanje sa zapadnim svetom", napisao je Kuči.

Kako je zaključio, osnivanje i razvoj Nacionalne mreže Kosova za istraživanje i obrazovanje i njena veza sa mrežom GEANT, deo su kosovskog projekta digitalne ekonomije, koji finansira Svetska banka, a sprovod Ministarstvo ekonomije.