Kurti: Cilj ove vlade je da obezbedi pristupačno stanovanje za 4.000 porodica

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da vlada na čijem je čelu, u okviru mandata, ima za cilj da programom socijalnog stanovanja obezbedi pristupačno stambeno zbrinjavanje za 4.000 porodica, prenosi Koha.

Kurtijeva izjava i predlog koncepta Programa adekvatnog socijalnog stanovanja za Kosovo predstavljeni su na skupu o Programu adekvatnog socijalnog stanovanja.

Kurti je rekao da postoje dve šeme koje će korisnicima omogućiti da se dobiju stanovi. Jedna je za porodice koje mogu da otplaćuju rate od 120 evra na 120 meseci, a drugi za 150 evra za maksimalno 150 meseci.

On je rekao da je godišnji trošak ovog projekta oko 22 miliona evra i dodao da će taj iznos postepeno biti vraćen instituciji za koju se očekuje da bude osnovana i zadužena za realizaciju projekta.

Kurti je kazao i da su mnogi stambeni kompleksi izgrađeni poslednjih godina ostali uglavnom neupotrebljivi.

"Imamo mnogo izgrađenih stanova i istovremeno mnogo porodica kojima je potreban smeštaj. Privatno stanovanje je nedostupno za visok procenat stanovništva, dok samo 0,3 odsto postojećih stanova čine socijalni stanovi. Prema statističkim podacima, prijave za socijalno stanovanje idu na preko 9.000 dodatnih stambenih jedinica, koje trenutno nisu dostupne ni na centralnom ni na lokalnom nivou. Zgrade i infrastruktura izgrađeni tokom godina nisu adekvatno odgovorili na potrebe društva", rekao je Kurti i dodao da već postoje podele u razvijenim i zatvorenim naseljima, odvojenim od porodica sa niskim primanjima.

On je rekao da u postojeće stambene jedinice treba ulagati, poboljšati uslove stanovanja, revitalizirati i vratiti prostore, ne samo useljive, već prostore koji omogućavaju lični i profesionalni razvoj stanovnika.

"Opštinski stambeni programi nisu uzeli u obzir ni razmere ni prirodu krize, pa čak ni potrebu za hitnim delovanjem. Ovo zahteva novi pristup socijalnom stanovanju i održivom urbanom razvoju. Vlada radi u ovom pravcu i mi smo uključili program socijalnog stanovanja u Program Vlade Republike Kosovo za period od 2021. do 2025. U okviru mandata, cilj nam je da kreiramo program socijalnog stanovanja, kao i da obezbedimo pristupačno stanovanje za 4.000 porodica", rekao je on i dodao da je i ranije bilo razgovora o studiji izvodljivosti za ovaj program.