Kurti na okruglom stolu sa mladima romske zajednice

Aljbin Kurti
Izvor: Kabinet premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas sa mladima iz romske zajednice, kojima je zahvalio na njihovom doprinosu Kosovu.

Za okruglim stolom, u organizaciji Kancelarija za pitanja zajednica kabineta premijera, razgovaralo se o izazovima i mogućnostima romske zajednice, o prioritetima za 2024. godinu, sprovedenim aktivnostima, kao i o pitanju zapošljavanja za koje je urađena platforma za plaćenu praksu.

Program je kreiran kroz "Kosovo Generation Unlimited"  čiji je cilj da 15 odsto polaznika praksi bude iz nevećinskih zajednica na Kosovu.

Kurti je naglasio da je Vlada na čijem je čelu uložila 200.000 evra u centre za učenje za pomoć romskim, aškalijskim i egipćanskim studentima. On je naveo i izdvajanja budžetskih sredstava za obnovu i izgradnju 618 domova, od čega koristi ima i romska zajednica.

Naveo je da je zahvaljujući grantovima Ministarstva za zajednice i povratak 146 romskih porodica dobilo belu tehniku, nameštaj, higijenske i prehrambene pakete, kao i podršku za poslovanje i za upotrebu romskog jezika.

To je omogućeno Strategijom za mlade, a cilj je da se Akcioni plan prevede i na romski jezik, kako bi se postigle pune konsultacije sa mladim ljudima, dodao je Kurti.

Naveo je i da je stipendirano 500 učenika ovih zajednica u srednjim školama, dok je 55 stipendija dodeljeno studentima javnih univerziteta.

Govoreći i o popisu stanovništva koji će početi u aprilu naredne godine, premijer je naglasio da će po prvi put svaka zajednica imati matičara iz zajednice kojoj pripada, tako da će razgovor biti efikasniji i što ljubazniji.

"Želimo da se ovom prilikom uverimo da sve zajednice uživaju Ustavom zagarantovana prava kako zaslužuju, kako na lokalnom tako i na centralnom nivou. Zalažemo se za maksimalno uključivanje romske zajednice u proces registracije", zaključio je Kurti.