Kurti o ubistvima žena: Društvo krivo jer ćuti

Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je, nakon ubistva trudnice na Ginekološkoj klinici u Prištini, da je nasilje u kosovskim porodicama raširenije nego što bilo ko od nas zamišlja i prihvata.

"Skoro svaki građanin Kosova poznaje bar jednu porodicu u kojoj je bilo ili ima nasilja. Da li je to prijavio i koliko ga je to zanimalo, to je druga stvar. Kad je žena ubijena, već je kasno. Socijalno buđenje je kasno i kratkotrajno. Zatim sledi protest dan ili dva i zbogom  do sledećeg ubistva. Žene koje su ubijene u porodici su one koje su se oduprle nasilju muža. Žene koje su ubijene su žene koje nisu ćutale", napisao je on na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, kosovsko društvo uglavnom ćuti o nasilju nad ženama i dodaje da je neophodno da se odustane od patrijarhalnih predrasuda "muška čast – žena sluškinja".

"Žene (i njena deca) se bore u svojim privatnim kućama bez neophodne podrške javnosti. Bitka za rodnu ravnopravnost nije privatna stvar. Moramo se odreći patrijarhalne predrasude 'muška čast – žena sluškinja'. Nasilni akti potiču od nasilnog ponašanja koje dolazi iz ovog 'nenasilnog' načina razmišljanja. Građani Kosova, a posebno Albanci koji sebe smatraju patriotama, treba da dignu glas protiv muškaraca koji dižu ruke nad žene", saopštio je Kurti.

On je naveo i činjenicu da Kosovo ima 10.000 policajaca i više od 300.000 porodica.