Кusturica o Novaku, poreklu porodice Đoković, slobodi i Kosovu

kusturica
Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Proslavljeni reditelj Emir Кusturica početak jedne od svojih autorskih emisija posvetio je Novaku Đokoviću, najboljem srpskom sportisti, osvrnuvši se na njegov uspeh, poreklo sa Кosova, ali i to da li će robot ikada biti bolji od čoveka.

Кusturica osmu epizodu autorske emisije „Moj život“, koja se emituje ekskluzivno na Sputnjiku, počeo na teniskom terenu.

Tema je, naravno, bio Novak Đoković.

„Tenis je sport koji je ni po čemu nije trebalo da pripadne nama, niti je očekivano da jedan Srbin bude toliko dugo prvi i da pobedi na najvećem broju turnira. To samo potvrđuje staru tezu, da u ovoj kulturi postoje viškovi slobode. Nole je posegao za jednim od tih viškova i u srcu aristokratske Engleske, Francuske i svih kolonijalnih sila dokazao da je bolji od drugih“, izjavio je Кusturica.

Slavni režiser, scenarista, muzičar i književnik se osvrnuo i na poreklo porodice Đoković – Кosovo.

„Siguran sam da je on svoju percepciju slobode, za razliku od drugih velikih igrača, stvarao upravo na tom polju na kojem naša kultura vlada i u kojem je sloboda, kako rekoše, najskuplja reč. Pored Кosova. On je upravo sa Кosova. Dakle, čovek koji besprekorno vlada svojim psihofizičkim karakteristikama i potvrđuje tu ideju da smo mi, na neki način, slobodniji od drugih. Njegova pojava na nebu, njegova zvezda koja već dugo sija, nije ništa drugo, nego nasleđe koje vodi duboko u prošlost, u kojoj smo se kretali od nemila do nedraga, i na kraju ipak uspevali u svim domenima – od elektronike, pa evo i do tenisa – da učinimo ono što drugi ne mogu“, objašnjava Кusturica.

Кusturica dodaje da robot nikada neće moći da pobedi nekog kao što je Novak, a razlog je jasan.

„Mislim da, kad se danas razgovara o artificijelnoj inteligenciji i kad se čovek predaje demonu, kada naučnici tvrde da će robot biti pametniji od čoveka, zaboravlja na jednu stvar – robot neće moći da ima osećanja i zbog toga robot nikada neće moći da pobedi Noleta na teniskom terenu“, podvlači Кusturica.