Lazić: Zdravstveni sistem na centralnom Kosovu dobro funkcioniše, Srbija vodi brigu o njemu

Prof. dr Bratislav Lazić
Izvor: Kosovo Online

U vezi sa neodgovornim izjavama pojedinih odbornika lokalne samouprave opštine Gračanica, vezano za funkcionisanje zdravstvenog sistema na centralnom Kosovu, možemo razgovarati samo jezikom argumenata i to jedini način da se dođe do prave istine i do eventualnih adekvatnih rešenja, ukoliko problemi realno postoje, izjavio je direktor KBC Priština sa sedištem u Gračanici prof. dr Bratislav Lazić.

"Naš zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji je u potpunosti u svojoj funkciji i u sastavu zdravstvenog sistema Republike Srbije i da mi na taj način, oslonjeni na Republiku Srbiju, funkcionišemo i za sve ovo vreme imamo dobre i pozitivne rezultate", rekao je Lazić za Kosovo Onlajn.

Istakao je da Republika Srbija i njeni organi sve vreme vode brigu o zdravstvenom sistemu na Kosovu i ukazao da o tome govore vrlo bitne investicije i vrlo bitni oblici pomoći koje oni u kontinuitetu dobijaju.

"Kada je u pitanju mladi kadar, koji bi trebalo da polako preuzme funkcionisanje i spovođenje zdravstvenih usluga na teritoriji koje pokrivaju naše zdravstvene ustanove, samo u aktuelnoj godini je Kliničko-bolnički centar Priština zaposlio ukupno 25 lekara, od toga dvojicu specijalista. Sve su to dobri i kvalitetno odabrani mladi stručnjaci, koji imaju veliki kapacitet i koji će imati dovoljno vremena da uz starije, iskusne lekare sa velikim znajem, u narednih nekoliko godina steknu dovoljno znanja da bi mogli da naslede oni koji će prirodnim odlivom otići iz ove ustanove", naveo je Lazić.

Takođe, naglasio je da je u toku priprema konkursa da u toj ustanovi bude primljeno 40 medicinskih sestara i medicinskih teničara, što je, dodao je, jedan zavidan broj, koji bi u narednom periodu trebalo da obezbedi kontinuitet u radu zdravstvenih ustanova.

"Republika Srbija sve vreme vrlo intenzivno ulaže u zdravstvene ustanove u ovom području i u tom smislu, želim da kažem da se te investicije ogledaju u kontinuiranom snabdevanju adekvatnim aparatima, medicinskim uređajima koji su nam neophodni za funkcionisanje", precizirao je Lazić.

Podsetio je da postoje dva vrlo dobro opremljena rengenološka kabineta, od kojih je jedan opremljen digitalnim najsavremenijim rengen aparatima.

"Danas smo dobili donaciju od strane Republike Srbije u mobilnom digitalnom rengenu koji će nam biti od velikog značaja kada je u pitanju borba protiv epidemije kovid-19. Takođe, dobili smo vrlo kvalitetne ultrazvučne uređaje, od kojih je jedan vrlo specifičan,  radi se o jednom od najsavremenijih kardioloških ultrazvučnih aparata, koji u sebi poseduje i mogućnost takotvanog transezofagijalnog ulrazvuka", istakao je Lazić.

Ukazao je i da se pomoć Republike  Srbije, u proteklom periodu, ogleda u donaciji sanitetskih vozila i da je Kliničko bolnički centar dobio dva sanitetska vozila.

"Dom zdravlja Donja Gušterica je takođe dobio jedno, a Dom zdravlja Kosovo polje ovih dana dobija sanitetsko vozilo, koje će doprineti pružanju kvaliteta zdravstvenih usluga na našem području", poručio je Lazić.

U protekom periodu, dodao je, Republika Srbija je investirala u izgradnju nove zgrade za Dom zdravlja Kosovo Polje.

"Ta zgrada je u finalnom procesu izgradnje koji će se veoma brzo opremiti najsavremenijom opremom i taj će dom zdravlja onda raditi u makismalno kvalitetnim uslovima i moći na pruža zdravstvenu uslugu na visokom nivou", objasnio je Lazić.

Podsetio je i da Rebublika Srbija je investirala i u Stacionarni deo Doma zdravlja Donja Gušterica, te je to deo koji sad služi kao alternativna kovid bolnica u koju se smeštaju pacijenti tokom pandemije.

"Ono što posebno želim da istaknem je da je kupljena parcela na kojoj će početi izgradnja nove bolničke zgrade Kliničko bolničkog centra Priština sa privemenim sedištem u Gračanici. To je početak onoga što je obećano, onoga što je dogovoreno i mi smo veoma zadovoljni time što ćemo u nekom optimalnom vremenskom periodu imati novu zdradu u kojoj će na izuzetno visokom nivou moći da lečimo naše pacijente", ukazao je Lazić.

Podvukao je da je snabdevanje lekovima, sanitetskim materijalom i svim onim što je nepohono za lečenje pacijenta na ovom području aposlutno stabilno, odvija se u kontinuitetu i funkcioniše stabilno.

"Mi smo slobodni, opremljeni i spremni da možemo pacijentima da pružamo kvalitetnu zdravstvenu uslugu", zaključio je Lazić.

Odbornik Skupštine opštine Gračanica Vidak Ristović poručio je da država Srbija nikada nije bila pristutnija na prostorima Kosova i da nikada nisu bila većih ulaganja nego sada.

"Nikada nije bila veća želja za borbom za bolje sutra. U kontekstu podele među Srbima, moram da kažem, da mi funkcionušemo kao jedna familija i jedna porodica", naglasio je Ristović za Kosovo Onlajn.

Prema njegovim rečima, u prilog tome može da kaže da je ranije bio odbrnik PDS-a, a da je danas odbornik Srpske liste.

"Dostojanstveno i principijelno staram se o programu i projektu Srbije kad je Kosovo i Metohija u pitanju. Nikada većih ulaganja nije bilo nego sada i nikada sigurniji Srbi na Kosovu i Metohiji nisu bili nego sada", naglasio je Ristović.

Podvukao je da ih to gura napred u neku bolju budućnost i da veruju u predsednika Aleksandra Vučića, da će se u dogledno vreme izboriti sa sve ono što se zove zajednička borba.

"Spona između nas kosovskih Srba i zvaničnog Beograda nikada nije bila jača i bolja", poručio je Ristović.

Doktor Dragan Perić istakao je da je ovde od prvih dana od 1999. godine, nakon napuštanja Kliničko bolničkog centra u Prištini.

"Razvijamo se u vrlo teškim ulsovima, ali ipak radimo i opstajemo. Država Srbija nikada nije dala više sredstava za zdravstvo. Ovih dana je izdvojeno negde oko 48 miliona evra za kupovinu novog placa. Oko dva miliona evra su izvdojena za izgradnju nove bolnice i zaposleno je negde oko 20-ak novih lekara i u planu je da se još toliki broj medicinskih sestara zaposli", naglasio je Perić za Kosovo Onlajn.

Poručio je da iskreno zahvaljuje državi Srbiji na svemu što je uradila i što će ubuduće raditi.

"Dana 17.  marta 2004. godine, ja i Ratko Perić smo bili jedini lekari koji su ostali ovde uz svoj narod. Meni je žao što je ova rečnica izvučena iz konteksta, jer u želji da a kažem da što više, ljudi su shvatili pogrešno ", istakao je Perić.