Leposavić: Šest dana borbe vatrogasaca sa požarima

Opština Leposavić -Požari
Izvor: Facebook

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić zajedno sa saradnicima i pripadnicima slovenačkog Tima za vezu i monitoring (LMT) u sastavu Кfora obišao je vatrogasce koji se već šesti dan bore sa vatrenom stihijom, koja je zahvatila brda iznad sela Lozno, Jelakce i Borčane uz administrativnu liniju sa centralnom Srbijom.

„Vatrogasci iz vatrogasne jedinice Leposavić već pet dana uz velike napore rade na suzbijanju i gašenju požara. Od danas su im u pomoć pritekle i kolege vatrogasaci iz Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka. I pored nepristupačnog terena i otežanih vremeskih uslova, uspeli su da požar lokaliziju i stave ga pod kontrolu. Prioritet je da spreče da vatrena stihija stigne do pomenutih sela, ali i da ne zahvati pracele bukove šume, kao i četinarsku šumu koja je s druge strane administrativne linije u ataru opštine Кuršumlija“, navodi se u saopštenju objavljenom na Leposavić portalu na Fejsbuku .

Ističe se da, iako je požar stavljen pod kontrolu nepovoljni vremenski uslovi, pre svega visoka temperatura i vetar promenljivog pravca zahtevaju maksimalnu opreznost kako ne bi došlo do ponovnog razbuktavanja požara, kao i to da su na terenu angažovane i građevinske mašine pomoću kojih se prave protivpožarne pruge, kako ne bi došlo do daljeg širenja vatre.

„Кomandir vatrogasne jedinice iz Leposavića Nebojša Vukašinović istakao je da je na terenu prisutno 40 vatrogasaca koji gase i kontrolišu požar, naglasivši da zbog nepristupačnog terena vatrogasni kamioni nisu u mogućnosti da dopreme vodu što je dodatno otežalo gašenje. Po njegovoj proceni izgorelo je oko 300 hektara niskog rastinja“, dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da lokalna samouprava stoji na raspolaganju i čini velike napore u skladu sa svojim mogućnostima, da pomogne vatrogasnoj jedinici i da je predsednik opštine Leposavić u stalnoj je komunikaciji sa vatrogasnom jedinicom na terenu  kao i sa nadležnima iz misije Кfora.

„U slučaju pogoršanja situacije sa požarom na ovom lokalitetu sa nadležnima iz misije Кfora razmatrana je mogućnost pružanja pomoći u ljudstvu i mehanizaciji za  dopremanje vode, neophodne za gašenje požara“, naglašava se u saopštenju.