Liberalizacija viza otvara put za migraciju lekara i medicinskih sestara sa Kosova

Lekari
Izvor: Reporteri

Zdravstveni sistem na Kosovu uskoro će se suočiti sa ozbiljnom krizom medicinskog osoblja, saopštavaju iz Udruženja lekara i Udruženja medicinskih sestara Kosova. Prema njihovim rečima, do sada nisu ozbiljno shvaćeni zahtevi i uslovi u kojima radi medicinsko osoblje, prenosi Gazeta ekspres.

Predsednik Lekarske komore na Kosovu Pljeurat Sejdiu rekao je za Kosovo pres da je problem odlaska lekara u poslednjih pet godina sve veći. On je objasnio da razlog za migracije lekara ne leži u platama, već u lošim uslovima rada. Dodaje da je na klinikama na Kosovu najveća potreba za anesteziolozima i da su zbog nedostatka lekara mnogi sektori zatvoreni.

Predsednica Udruženja medicinskih sestara na Kosovu Nedžmije Gora kaže da su nezadovoljni platama.

Član parlamentarnog odbora za zdravstvo Bekim Hadžiju, opisao je 2023. godinu kao "godinu neuspeha" u zdravstvenom sektoru. On kaže da aktuelna vlast nije u stanju da izađe na kraj sa zahtevima zdravstva i da se ova situacija ne može popraviti.

Smatra da će vizna liberalizacija omogućiti lekarima i medicinskim sestrama da nađu posao u evropskim bolnicama.

Do sada je 300 lekara napustilo svoje radno mesto. Ista zabrinjavajuća situacija je i sa medicinskim sestrama, koje stiču diplome i odlaze u inostranstvo.