Lična dokumenta, uzurpirana imovina, infrastruktura - ključni problemi Srba iz Pećkog okruga

Konferencija NVO Centar
Izvor: Radio Goraždevac

Izdavanje ličnih dokumenata, uzurpirana imovina i nedostatak infrastrukture za mlade, ključni su problemi sa kojima se susreću Srbi u Pećkom okrugu. To se navodi u izveštaju NVO "Centar za prava manjinskih zajednica", javio je Radio Goraždevac.

Na završnoj konferenciji "Građani traže rešenje" u Peći, koju je organizovao Centar za prava manjinskih zajednica, predstavljeni su problemi koje su građani potencirali na okruglim stolovima u predhodnih nekoliko meseci. 

Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović je ukazao na jezičku barijeru, koja prema njegovim rečima nije ključni već sekundarni uzrok iznetih problema koji su političke prirode.

Osvrćući se na proceduru vađenja dokumenata, Mladenović je rekao da ima problema ne samo u komunikaciji već i u pisanju.

“Ima slučajeva kada su lična imena ispisana pogrešno, formulara koji nisu dostupni na oba jezika, ima slučajeva kada službenik sa vama neće da komunicira na vašem maternjem jeziku, ali većinu tih problema rešimo u roku od nekoliko dana. Oni bitni problemi koji se tiču dobijanja ličnih dokumenata su političke prirode i jednostavno predstavljaju nepremostive barijere za građane”, rekao je on. 

Izvršni direktor NVO "Suri i Vizionit" Veton Mujaj pohvalio je aktivnosti svojih kolega. On je dodao da se u albanskim selima oko Goraždevca grade omladinski centri i da je jedan takav neophodan u Goraždevcu.

„Ukoliko nema interesa da se dobiju glasovi građana iz Goraždevca, onda prosto nema ni interesa za investiranjem. Mislim da Goraždevac ima potrebu za izgradnju centra za mlade. Ujedno to može da bude dobar razlog da Albanci dolaze u Goraždevac i upoznaju se sa životom Srba”, rekao je Mujaj.

Direktorka Kancelarije za zajednice i povratak u opštini Klina Silvija Rašković iznela je problem bezbednosti i komunikacije sa nadležnim institucijama.

„Ja sam se žalila na bezbednost u Klini, gde se dešavaju krađe i paljevine kuća, a nemamo saradnju sa tužilaštvom. Sa policijom da, ali policija radi ono dokle su njene mogućnosti, a sa tužilaštvom uopšte nemamo saradnju niti oni hoće da nam izađu u susret”, rekla je Rašković i dodala da i kada slučajevi dobiju epilog, rešenja koja Sud izda su na albanskom jeziku ili je predmet zastareo.

Ispred Direktorata za kulturu omladinu i sport u opštini Peć Aver Husaj je rekao da je najbitnija saradnja, iznoseći primer otvaranja biblioteke u Goraždevcu.

„Oko hiljadu naslova školske i stručne literature na srpskom jeziku poslali smo kamionima, za koje ne znamo ni gde se nalaze. Zajedno sa bivšim potpredsenikom opštine Drenkom Todorovićem, pokušali smo da formiramo biblioteku, ali niko nije bio zainteresovan, a bilo bi i zaposlenih lica”, rekao je Husaj.

On je dodao da sa srpske strane nije bilo dobre volje ni da imaju predstavnika u lokalnoj skupštini i kao primer dobre volje naveo da je saradnja sa mesnom kancelarijom u Graždevcu dobra.

Sve navedene probleme koje su građani izneli tokom protekla tri meseca NVO "Centar za prava manjinskih zajednica" će u formi zvaničnog dokumenta predati svim lokalnim i centralnim institucijama koje se bave ovim pitanjima, rečeno je na završnoj konferenciji.

Iako su pozvani, konferenciji nisu prisustvovali predstavnici Opštine Istok, Kosovske policije, Osnovnog suda i Osnovnog tužilaštva u Peći.