Liturgija i izložba tradicionalnih jela obeležile drugi dan manifestacije "Dani opštine Lipljan"

Manifestacija u Lipljanu
Izvor: rtg.rs

Liturgijom u Crkvi Svetih Flora i Lavra i izložbom tradicionalnih jela obeležen je drugi dan manifestacije "Dani opštine Lipljan", prenosi Radio televizija Gračanica.

Manifestaciji su pored nekoliko stotina meštana Lipljana i okolnih srpskih sela, prisustvovali i načelnik Kosovskog-upravog okruga Srđan Popović i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Popović je istakao da ga raduje što je svake godine za Svetu Trojicu sve više srpskog naroda u opštini Lipljan.

"Juče smo slavili u Skulanevu, danas u Lipljanu, a sutra u Dobrotinu. Tradicija i kulutura i svi naši praznici obavezuju naš narod da bude prisutan na ovim prostorima i dokle god budemo poštovali naše praznike i tradiciju dotle možemo računati na naš opstanak na ovim prostorima", istakao je Popović.

Šubarić je rekla da je zadovoljstvo biti danas u Lipljanu i videti punu portu ljudi.

"Ja sam jako srećna zbog toga i što sam danas ovde sa svojim narodom da uveličamo veselje i praznik posvećen Svetoj Trojici", kazala je Šubarić.

Nakon bogosluženja u crkvenoj porti održana je izložba tradicionalnih kosovskih jela i takmičenje u pripremanju čuvene kosovske pogače.

"Ova tri dana su nam prilika da okupimo ljude koji se bave nekim tradicionalnim radom. Juče u Skulanevu bili su izloženi ručni radovi, a danas je to domaća hrana i tradicionalna kuhinja našeg kraja", istakao je predsednik Privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović.

U okviru manifestacije "Dani opštine Lipljan" večeras će u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg biti održan koncert ansambla Venac.