Ljajmi: Kosovski političari sve češće koriste Tviter

tviter
Izvor: lajmi.net

U poslednje vreme sve je prisutnija nova komunikacija među kosovskim političarima pa i oni koji u prošlosti nisu imali naloge na društvenoj mreži Tviter sada su ih otvorili i vrlo su aktivni na njima, piše Ljajmi.

 Takavom trendu se priklonio novi premijer Aljbin Kurti, koji se u prošlosti nije mnogo bavio Tviterom a sada postavlja dva ili više tvitova dnevno, čineći svoj profil vrlo aktivnim na ovoj društvenoj mreži.

 I ministar unutrašnjih poslova Agim Veliu, potpredsednik DSK Lutfi Haziri, predsednik DPK Kadri Veselji i ABK Ramuš Haradinaj samo su neki od političara koji su Tviter pretvorili u aktivnu društvenu platformu za komunikaciju sa javnošću, navodi Ljajmi.

 List dodaje da je broj korisnika sa Kosova na Tviteru mali,  to umanjuje i njegov uticaj na kosovsku javnost.

 Stručnjak za društvene medije Valon Keroli kaže da političarima na Kosovu Tviter obično se služi za slanje poruka međunarodnim političarima što potvrđuje korišćenje englesko jezika u objavama kosovskih političara.

 Keroli ističe da je Tviter u svetu prepoznat kao društvena mreža od posebnog značaja, a na njega su najviše uticali američki političari, uključujući predsednika Donalda Trampa.

 Prema Keroliu, najveći uticaj na kosovske političare za otvaranje naloga na Tviteru može biti posledica angažmana posebnog izaslanika predsednika Trampa za dijalog, Ričarda Grenela.

 "U svetu je Tviter poznat kao primarna društvena mreža za političare, a glavni faktor koji utiče na to možda je američki predsednik Barak Obama, a zatim Donald Tramp, a čini se da je na otvaranje Tviter naloga od strane naših političara veliki uticaj imao Ričard Grenel, koji je koristio ovu društvenu mrežu za odgovaranje i slanje poruka kosovskim političarima “, rekao je na kraju Keroli.

 Do sada su najaktivniji na ovoj mreži bili kosovski predsednik Hašim Tači, bivši ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i bivši potpredsednik vlade Enver Hodžaj, dok je  već duže vreme aktivna ambasadorka Kosova u  SAD, Vljora Čitaku.

 Uticaj Tvitera potvrđuje se i po poslednjoj situaciji kada je objavljivanje informacije o priznavanju Kosova od Jamajke. To je učinjeno upravo putem Tvitera predsednika Tačija na ovoj društvenoj mreži.

 I demanti ove vesti, koji je izazvao velike reakcije na Kosovu, objavljen je preko Tviter objave od strane ministra spoljnih poslova Jamajke, piše Ljajmi.