Ljikaj: Odluka o otvaranju škola najteža u karijeri, prvi čas posvećen pandemiji

Ljikaj - Konferencija za medije
Izvor: Koha ditore

Ministar prosvet Rame Ljikaj rekao je danas, dan pre početka nove školske godine na Kosovu, da mu je odluka o otvaranju škola bila najteža u karijeri, prenosi Koha.

Nova školska godina počinje sutra, a prvi čas biće posvećen pandemiji, dok će jedan sat nedeljno biti namenjen informisanju učenika o vestima u vezi sa pandemijom, najavio je Ljikaj na konferenciji za medije.

Takođe je rekao da su pripreme za početak nove školske godine traju već nekoliko meseci.

"Ministarstvo prosvete i nauke se već nekoliko meseci priprema za početak školske godine: škole su očišćene i dezinfikovane, izrađen je opšti vodič sa 3 scenarija, pripremljen je i odobren master plan za e-učenje sa dodatnim budžetom od 12,5 miliona evra, izradilo je protokol pandemijskog odgovora koji jasno definiše kako postupati u određenim slučajevima. Svaka obrazovna institucija oformila je radnu grupu ... komunikacija radnih grupa biće svakodnevna. Objavljen je kalendar za novu školsku godinu, distribuirane su knjige, pripremljen raspored, nastavnici su obučeni za pripremu lekcija, svi nastavnici će učestvovati u nastavi na daljinu“, rekao je Ljikaj.

Dodao je da je Ministarstvo prosvete i nauke obezbedilo značajan iznos za opštinske troškove.

"Svi su dužni da nose maske, ministarstvo je juče i danas distribuiralo oko pola miliona maski školama na Kosovu. Zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja 300 nastavnika neće biti u procesu nastave, ali će biti plaćeni", rekao je Ljikaj.