Lučić: Prihod Telekoma Srbija prošle godine 230,7 milijardi dinara

Vladimir Lučić
Izvor: Kosovo Online

Telekom Srbija je prošle godine postigao izvanredne rezultate budući da su prihodi dostigli 230,7 milijardi dinara, što je za 41 odsto više nego 2022. godine, izjavio je danas generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić i dodao da i podaci za prvi kvartal ove godine ukazuju na nastavak izuzetno pozitivnog trenda rasta prihoda i profitabilnosti za više od 10 odsto, pišu Novosti.

Prema njegovim rečima profitabilnost za prošlu godinu je porasla i prvi put je na nivou Telekom Srbija grupe operativna dobit EBITDA prešla milijardu evra i za 80 odsto je veća nego 2022. godine, dok je neto dobit rekordnih 49 milijardi dinara.

"EBITDA samog Telekoma Srbija je 87 milijardi, a profit 34 milijarde. Paralelno s tim, značajno je povećan broj korisnika i to mobilne telefonije za 195.000 a interneta i multimedije za 158.000. Telekom Srbija grupa sada prvi put ima čak 11,4 miliona korisnika, skoro duplo više od ukupnog broja stanovnika u Srbiji. Dvocifren rast prihoda nastavljen je i u segmentima interneta, 11 odsto i mulitmedije 15 odsto", rekao je on 

Dodao je da je grupa ostvarila zacrtane ciljeve iz strategije razvoja, koji podrazumevaju prihod veći od dve milijarde i operativni profit iznad milijardu evra.

Odgovarajući na pitanje kolika je zaduženost Telekoma, Lučić je rekao da je sada dug 2,3 puta veći od EBITDA i da je prvi put posle dužeg vremena taj odnos pao ispod tri i da se Telekom po tom kriterijumu svrstao u red najmanje zaduženih telekomunikacionih operatora.

Dodao je da se dug u apsolutnom iznosu povećao 20 odsto, ali da bi trebalo uzeti u obzir da je novac od prodaje stubova legao na račun kompanije 31. januara ove godine i ako se uzmu u obzir i ta sredstva, povećanja duga praktično nije ni bilo.

Lučić je najavio da posle uspostavljene saradnje sa nekoliko svetskih finansijskih institucija, Telekom trenutno pregovara i sa američkom EXIM bankom i da će biti prvi operator u Evropi a možda i na svetu koji će dobiti podršku ove velike institucije za budući razvoj. Govoreći o tome da li veliki svetski igrači garantuju da 5G mreža može da se završi u kratkom roku, rekao je da garancija brze implementacije ove mreže leži pre svega u izuzenom znanju naših stručnjaka i radnika.

"Naša 4G mreža je izuzetnog kvaliteta i pokrivenosti. To će značajno olakšati implementaciju 5G. Ugovori sa EIB, SEK i nadam se EXIM će samo dodatno ubrzati i olakšati implementaciju 5G. Potpuno sam siguran da ćemo za EXPO 2027 imati izuzetno kvalitetnu 5G mrežu sa raznim servisima zasnovanim na ovoj tehnologiji", rekao je Lučić.

Kada je reč o akcionarima i dividendama, najavio je da će Skupština akcionara do kraja juna doneti odluku o isplati dividendi u vrednosti od 6,7 milijardi dinara i da će akcionari novac dobiti u decembru. Dodao je da je Telekom do sada za dividende akcionarima isplatio skoro 1,1 milijardu evra.

Osvrćući se na to što su korisnici Telekoma u martu dobili veće račune, rekao je da cene zapravo nisu povećavane u martu već da su izjednačene cene paketa za sve korisnike radi prilagođavanja novom zakonu i da je u isto vreme uveden "lojalti" program. Tako se, prema njegovim rečima, nekim korisnicima povećala pretplata, nekima je ostala ista, a nekima se smanjila.

Lučić je najavio da bi Telekom do kraja godine trebalo da pusti signal i u Americi i postane prisutan i na ovom tržištu. Time bi se, dodaje, zajedno sa evropskim tržištem, pokrilo više od pola milijarde stanovnika i Telekom postao veliki globalni operator.