Marija konačno kod kuće, prva srpska povratnica u Prištinu preuzela ključeve svog stana

Marija Novaković
Izvor: Kosovo Online

Sa suzama u očima Marija Novaković otvorila je vrata i poljubila prag svog stana u Prištini u koji je ušla nakon 20 godina progonstva.

Marija je prethodno preuzela ključ stana od Agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine i u pratinji majke Slavice i predsednice Udruženja "Avenija" Gordane Đorić, ušla u stan.

"Moj život je ovde, ja sam rođena u mom stanu, udala se, rodila dvoje dece, međutim, ja iako sam ušla u stan, još 16 kvadrata koje imam, gde su moji držali video klub, u kome sam ja radila kao devojka, to mi nije oslobođeno. I dalje ću da se borim i neću da posustanem", kazala je Marija.

Ona se zahvalila Kancelariji za KiM, Ministarstvu za zajednice i povratak, kao i Udruženju žena "Avenija" i medijima.

Predsednica Udruženja žena "Avenija" Gordana Đorić podsetila je da proces povratka stana traje od jula meseca, a da je zahtev predat u septembru. Međutim odluka o vraćanju uzuprirane imovine nije sprovedena do kraja.

"Prekjuče smo bili u Ministarstvu za povratak kod Gorana Rakića koji je dao obećanje da Marija ne brine da će da joj obezbedi siguran i održivi povratak, da će biti vraćena na svoj posao kao i da će joj urediti stan, što nam je veliko olakšanje. Ipak razočarana sam, jer kada sam tražila da joj oslobode stan, tražila sam da joj oslodobe i 16 kvadrata pomoćne prostorije, a po rešenju koje Marija ima ukupna površina stana je 58 kvadrata", kazala je Đorić.

Ipak, kako kaže Đorić će sutra podneti žalbu Agenciji za imovinu jer su delimično izvršili odluku suda.

"Malo smo razočarani jer ne znamo šta možemo da očekujemo sutra, predstoji nam borba za ono što pripada Mariji", poručila je Đorić.

Slavica Jeremić, Marijina majka, nije krila oduševljenje što je stan nakon više od 20 godina vraćen u ruke pravog vlasnika.

"Bez reči sam, ali svakako zahvalna. Nisam očekivala da će to tako da bude propraćeno. Milo mi je što je moja Marija ostvarila jedan korak napred, a nadam se da će i dobiti posao da bi mogla ovde da živi", kazala je Slavica.    

Marija napominje da bi volela da joj se pridruže i deca tokom useljenja koje će biti kada bude oslobođeno još 16 kvadrata, i kada završi uređenje.

"Želim da sve sredim i da mi se omogući normalan život", dodala je Marija.

Marija se nada da će uskoro da bude vraćena i na svoje staro radno mesto u vrtiću gde je radila do 1999. godine, a očekuje da će je komšije Albanci primiti i prihvatiti.