Marković: Srbija prva na svetu po osvajanju sloboda

Predrag Marković
Izvor: Printscreen

Istoričar Predrag Marković izjavio je, povodom Dana državnosti, da je Srbija prva zemlja na svetu po osvajanju sloboda. Prvi put smo slobodu osvojili junačkom borbom, a drugi put usvajanjem najviših demokratskih standarda, rekao je Marković, prenosi RTS.

Dan državnosti u Srbiji obeležava se na Sretenje, u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak. Istog dana, 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije – Sretenjski ustav.

Predrag Marković je gostujući na RTS rekao je da je u evropskom i svetskom kontekstu današnji praznik još veći, jer oba sretenjska događaja pokazuju da smo "prvi mali narod koji se oslobodio vlasti velike sile".

"U Evropi se često misle da su to Grci koji su ranije, formalno dobili nezavisnost, ali smo faktički država već tokom Prvog srpskog ustanka", objašnjava Marković.

Ističe da smo prvi narod koji je ukinuo feudalizam u ovom delu Evropi i jedan od prvih u Evropi.

"Kada se kaže prvi ustav, ustanak, a bez konteksta, to svaka zemlja ima, ali mi smo prvi na svetu po osvajanju sloboda. Prvi put smo slobodu osvojili junačkom borbom, a drugi put usvajanjem najviših demokratskih standarda", objašnjava Marković.

Kaže da je Ustav ostavio nekoliko važnih događaja: ukinut je feudalizami i princip da niko u Srbiji ne može da bude rob.

"Srbija je bila jedna od najboljih zemalja za život. Prva je po rastu stanovništva u 19. veku", kaže Marković i dodaje da su tada "svi hrlili u našu zemlju".

Za Sretenjski ustav iz 1835. godine kaže da je bio najslobodniji.

"Garantovao je podelu vlasti, kontrolu vlasti, ljudska prava. Nije dugo trajao, ali je njegovo nasleđe ogromno. Dok su naši susedni, i u bogatoj Austriji, kmetovi uglavnom, mi smo zemlja slobodnih ljudi. To je veličina Srbije", kaže Marković.

Dodaje da smo ostvarili i "kulturni uspeh u tom periodu, jer najpametniji i najslavniji Evropljani s obožavanjem čitaju srpska dela", te da je sve to posledica tih događaja.

"Uveli smo demokratske standarde koje nije imala niti jedna zemlja istočno od Francuske, Belgije", ističe istoričar Predrag Marković