Matić: Sajam vina prilika za promociju turizma zemalja "Otvorenog Balkana"

Tatjana Matić
Izvor: Tanjug

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da je prvi Međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" jedinstvena manifestacija, ne samo zbog predstavljanja vinskog i gastronomskog turizma, već i zbog promocije turističkih destinacija zemalja Otvorenog Balkana, prenosi RTS.

Beograd će prva četiri dana septembra biti domaćin velike manifestacije - revije vina, gastronomije i turizma zemalja, koja okuplja tri države regiona: Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju. 

Centralni događaj na Beogradskom sajmu, pratiće i mnogi kulturni događaji na najatraktivnijim lokacijama u gradu. Pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame i premijera Saverne Makedonije Dimitara Кovačevskog, skupu u Beogradu prisustvovaće i crnogorski premijer Dritan Abazović.

Ministarka Matić navodi da je ova manifestacija plod zajedničkog rada tri države i idealna prilika da se vinski putevi Balkana pozicioniraju na svetskoj mapi vinskih tura, ali i da se naše zemlje bolje i lakše utvrde na svetskoj mapi atraktivnih turističkih destinacija.

Ukazuje da vlada veliko interesovanje, te da će se na sajmu predstaviti 360 izlagača iz 22 zemlje.

"Naravno da je najveće interesovanje iz zemalja regiona - Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, ali mi imamo i goste iz Italije, Francuske, Argentine, Čilea", navela je Matić.

Кako kaže, Prvi međunarodni sajam vina omogućiće vinogradarima, proizvođačima vina, predstavnicima vinarija, somelijerima, kao i distributerima i trgovcima vinom iz regiona i šire, da se okupe, podele iskustva, predstave se široj javnosti, umreže i prošire svoje poslovanje.

Ukazuje da je vinski turizam u velikom zamahu i u Srbiji, ali i u drugim zemljama u regionu.

"Moram da kažem da Srbija poslednjih par godina beleži veliki rast. Možemo da govorimo i o samom izvozu vina, ali kada govorimo o proizvođačima mi smo 2016. godine imali negde oko 239 njih, a sada 2022. godine imamo preko 430 proizvođača vina i to je između ostalog jedan od razloga zašto treba ulagati upravo u ovu industriju", ocenjuje ministarka Matić.

Navodi da je "Vinska vizija Otvoreni Balkan" jedan od prvih zajedničkih koraka u konkretizaciji ideja i strategije "Otvorenog Balkana".

"Zajednički smo jači, kroz inicijativu Otvoreni Balkan možemo mnogo više da postignemo, posebno u ovako teškim, ekonmski izazovnim vremenima u kojima živimo i koja nas čekaju. Tako da i kada govorimo o vinskom turizmu i o jednom novom turističkom proizvodu koji želimo da formiramo kroz inicijativu Otvoreni Balkan, mislim da su pred nama velike perspektive i da će to ova inicijativa pokazati", navodi Matićeva. 

Ovo nije samo turistička trgovinska, dodaje ona, ovo je važna politička poruka, posebno u ovim teškim vremenima, i ova inicijativa još jednom dokazuje koliko je značajna, koliko je važna za region.

Ukazuje da je pored vina i gastronomija važan segment na sajmu.

"Jer je to još jedna turistička vrednost koju želimo da promovišemo i koja je zajednička svim zemljama u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Pored toga mi smo se zajedno sa našim kolegama iz Severne Makedonije i Albanije dogovorili da pored naravno vinskog turizma i gastronomije koje želimo da promovišemo, želimo takođe promovišmo i našu kulturnu baštinu, aktivni turizam, prirodu, gradske odmore. Želimo jednostavno da idemo ka većim tržištima zajedno", poručila je Matić.